Consideraţi până nu demult, nesănătoşi, ardeii iuţi s-au transformat în adevărate medicamente naturale pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, bolilor respiratorii şi vindecarea infecţiilor.
Administrarea ardeilor iuţi proaspeţi reprezintă cea mai des folosită şi cea mai la îndemână formă, întrucât permite o asimilare bună a principiilor active.
Secretul ardeilor iuţi
Nu mai puţin de 20 de substanţe terapeutic active sunt găzduite în ardeii iuţi, cea mai importantă fiind capsicina, care le dă gustul picant intens.
Puternic stimulent al circulaţiei sanguine, capsicina reglează reacţiile sistemului imunitar, interacționând cu substanţele care duc la inflamaţia articulaţiilor sau la apariţia proceselor degenerative în organism.
Ardeii iuţi sunt bogaţi în nutrienţi, printre care, vitamina A, C, E, B2 şi B3. Ardeii iuţi verzi sunt mai bogaţi în vitamina K, care duce la o cicatrizare mai rapidă a rănilor şi previne cancerul; ardeii iuţi galbeni se bucură de o mai mare cantitate de vitamina A, cu rol de întărire a membranei celulare şi de prevenire a infecţiilor; ardeii roşii sau portocalii sunt bogaţi în licopen, o substanţă anticancerigenă, cu efecte de reîntinerire.
Cura cu ardei iuţi proaspeţi
Pentru a beneficia de proprietăţile curative ale ardeilor iuţi, este foarte important modul de administrare.
Astfel, sfatul specialiştilor este ca ardeii proaspeţi să fie consumaţi într-o doză de 1,5 gr. de 3 ori pe zi până la 5 gr. de 3 ori pe zi, pe o perioadă de minimum 30 de zile, urmată de o pauză de minimum 15 zile.
Se consumă ardeii iuți proaspeţi, spălaţi, fără seminţe. Deşi capsicina se găseşte în proporţie de 90% în seminţe, consumul acestora este contraindicat, întrucât ele nu pot fi digerate, producând leziuni ale mucoaselor, iritaţii puternice, până la rănirea pereţilor intestinali sau rectali.
În alte ţări, cantităţi de 50-100 gr. de ardei iuţi sunt consumate zilnic, de un singur individ (antrenat în acest sens), fără a provoca reacţii adverse. Cu toate acestea, cei care nu sunt obişnuiţi cu astfel de medicamente picante, sunt sfătuiţi să înceapă cu cantităţi mici, crescând progresiv doza.
Combat infecţiile gripale
Ardeii iuţi (de culoare roşie, îndeosebi) stimulează puternic circulaţia sanguină la nivelul gâtului, al nasurilui şi al sinusurilor, activând, totodată, imunitatea locală. Consumat ca atare (5 gr.), ardeiul iute fluidizează rapid secreţiile nazale, având un efect drenor.
Vitamina A şi licopenul din ardeiul iute roşu menţin sănătatea epiteliilor de la nivelul nasului, gâtului, arborelui bronşic, ridicând o barieră în faţa infecţiilor gripale.
Combat indigestia
Consumul de ardei iute stimulează producţia de sucuri gastrice, îmbunătăţind peristaltismul gastro-intestinal şi absorbţia substanţelor nutrive.
Tratamentul este recomandat celor cu digestia leneşă, fiind util inclusiv persoanelor în vârstă care se confruntă cu această problemă.
Tratează infecţia cu Helicobacter pylori
Conform studiilor de laborator, realizate de o echipă de microbiologi americani, ardeiul iute inhibă dezvoltarea acestei bacterii, responsabilă de mai bine de 25% dintre cazurile de gastrită şi ulcer gatro-duodenal.
Ca adjuvant, se consumă 2-4 gr. de ardei iute, la fiecare masă, în cure de 4 săptămâni, cu pauză de câte 4 săptămâni.
Previn apariţia şi recidiva cancerului de prostată
Studiile de medicină publicate în revista ‘’Cancer Research’’ dezvăluie că capsicina din ardeiul iute distruge celulele maligne (care produc cancerul de prostată) în proporţie de 80%.
Sub acţiunea acestei substanţe, celulele maligne se sinucid, prin activarea unui program de auto-distrugere. Potrivit cercetătorilor, o cantitate de capsicină nu foarte mare, ingerată zilnic, previne apariţia şi recidiva cancerului de prostată.
Tratează rinita şi sinuzita (inclusiv forme cronice)
Tratamentul cu ardei iuți are efecte antibacteriene intense, drenând puternic secreţiile, decongestionând sinusurile şi căile nazale.
Se consumă câte 5 – 15 gr. ardei iute pe zi, în cure de 15 zile.
Previn diabetul de tip 2
American Journal of Clinical Nutritional ne informează că ardeii iuţi reduc secreţia excesivăde insulină, una din fazele precursoare ale diabetului de tip 2.
Pentru prevenirea diabetului de tip 2 se consumă 3 – 5 grame de ardei iute, în timpul mesei (chiar dacă masa este mai puţin consistentă).
Ajută la slăbit
La 20 – 30 de minute după consumul ardeilor iuţi, organismul se încălzeşte (efect termogenic), ceea ce duce la un consum de calorii şi la eliminarea unor kilograme în plus (nu foarte mult).
Contraindicaţii
Cura cu ardei uiţi este contraindicată persoanelor cu gastrită, ulcer, cu fisuri anale, fistule anale, hemoroizi sângerânzi, intervenţii chirurgicale recente pe tubul digestiv, persoanelor cu colon iritabil, celor care iau anticoagulante sau în timpul episoadelor febrile severe.