Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Apă şi ulei cu FLORI DE SALCÂM – catifelează tenul şi tratează afecţiunile dermatologice

Substanţele eterice din florile de salcâm au efect emolient şi calmant asupra pielii, întinerind-o şi conferindu-i strălucire.

Substanţele conţinute de floarea de salcâm, printre care, uleiul volatil, substanţele mucilaginoase şi acaciina, sunt adevărate miracole pentru sănătate, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Însă nu doar în interiorul organismului se petrec ‘’minuni’’, ci şi asupra pielii, florile de salcâm având proprietăţi terapeutice nebănuite.

Ulei de salcâm – vindecă rănile şi arsurile

Uleiul din flori proaspete sau uscate de salcâm are acţiune emolientă, hrănitoare, protectoare, antiinflamatoare şi cicatrizantă. Poate fi folosit pentru îngrijirea pielii, precum şi pentru grăbirea vindecării rănilor sau arsurilor.

Mod de preparare

Se umple o sticlă cu flori proaspete sau uscate de salcâm, bine mărunţite, iar peste ele se toarnă ulei de floarea – soarelui, de susan sau de măsline, presat la rece (până le acoperă bine). Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat, în lumină, pe o perioadă de două săptămâni.

Uleiul se filtrează şi se păstrează într-o sticlă închisă la culoare, în frigider.

Apă de salcâm – catifelează tenul şi tratează cuperoza

Apa din flori de salcâm este un remediu ideal pentru îngrijirea tenului: calmează, tonifică şi catifeleaza. Totodată, apa de salcâm este emolientă şi decongestionantă în cazul cuperozei – manifestată prin vinişoare pe nas şi pomeţi.

Mod de preparare

În jumătate de ceaşcă de apă se adaugă 2 linguri de flori de salcâm, care se lasă la macerat întreaga noapte, de seara până dimineaţa.  A doua zi, conţinutul se filtrează, iar lichidul rezultat se pune deoparte.

Peste florile de salcâm rămase după filtrare se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită, se acoperă, se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se strecoară.

La final, cele două lichide se combină – maceratul şi infuzia de salcâm – şi se păstreaza la frigider, cel mult 4 zile.

Aplicare

Cu această apă de salcâm se loţionează tenul, gâtul şi decolteul curăţate în prealabil, în fiecare seară.

De asemenea, pe faţă şi gât se pot aplica şi comprese calde, care se lasă să acţioneze timp de 15 minute.

flori de salcam
Florile de salcam hranesc si ingrijesc pielea

Loţiune cu salcâm – curăță şi împrospătează

Lotiunea tonică cu flori de salcâm se aplică după curăţarea obrazului, fiind recomandată cu succes pentru împrospătarea tenului.

Mod de preparare

Se amestecă 40 gr. flori de salcâm uscate şi bine mărunţite cu 100 ml. alcool etilic de 40 – 70 de grade. Conținutul se lasă la macerat timp de 10 zile, apoi se filtrează.

Tinctura astfel obţinută se amestecă în părţi egale cu apă distilată – 1:1 – se depozitează într-un recipient din sticlă şi se păstrează la frigider.

Pastă cu salcâm, lapte şi tărâţe – hrăneşte tenul şi estompează ridurile

Pasta sau masca din flori de salcâm, lapte şi tărâţe curăţă, hrăneşte şi înviorează tenul, estompând ridurile.

Mod de preparare

Într-o jumătate de ceaşcă de lapte se fierb 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3 linguri de flori uscate, la foc mic, vreme de 3 minute. Se filtrează, iar laptele se amestecă cu tărâţe de ovăz sau de grâu, astfel încât să se obţină o pastă.

Aplicare

Masca se aplică pe faţă şi pe gât, se lasă să acţioneze timp de 30 de minute, apoi se îndepărtează cu apă călduţă.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *