Medicii au obiceiul să apeleze prea des și prea repede la trusa chirurgicală.
Unele intervenții nu sunt deloc necesare. Este și cazul amigdalelor.
Amigdalele sunt mase de țesut limfatic situate de o parte și de alta a gâtului, deasupra și în spatele limbii.
Scoaterea amigdalelor este o măsură extremă, care se recomandă doar celor care ȋntampină probleme în a respira sau au tumori pe amigdale.
Rolul amigdalelor
Amigdalele fac parte din sistemul imunitar, ajutând la anihilarea germenilor patogeni.
Ele sunt prima linie de luptă contra infecțiilor gâtului și căilor aeriene superioare. Rolul lor este de a opri și anihila bacteriile și virusurile care ar putea provoca infecții în organism.
Cauza inflamării amigdalelor
Funcția principală a amigdalelor este aceea de a proteja organismul de infecții.
Inflamarea amigdalelor e produsă de microbi sau viruși și e contagioasă. Bolnavul are dureri în gât, febră și se simte lipsit de putere. Cel mai des sunt afectați copiii și adolescenții între 5 și 15 ani.
Terapia fără bisturiu
Amigdalitele au cel mai frecvent o etiologie virală, având o evoluție favorabilă în lipsa tratamentului, infecția rezolvându-se de la sine.
Infecțiile virale se lasă de obicei să treacă de la sine, folosindu-se doar medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Inflamarea amigdalelor produce dureri ce se fac simțite când înghițim sau vorbim.
Se poate combate prin gargară cu infuzie de muşețel ori salvie (ameliorează inflamația și are efect dezinfectant). De regulă, neplăcerile dispar după o săptămână sau două.
O altă măsură de ameliorare a disconfortului dat de inflamația gâtului este gargara cu apă sărată (1,2 ml. sare la 118,3 ml. apă călduță), de câteva ori pe zi.
De asemenea, practica medicală arată că majoritatea copiilor care suferă frecvent de amigdalite nu vor mai fi afectați de ele după pubertate. Cu vârsta, amigdalele se micşorează, pe măsură ce organismul dezvoltă alte căi de a face față infecțiilor.
Operația – când este necesară
Intervenția chirurgicală devine utilă când copiii se îmbolnăvesc din două în două luni, adică de cinci-șase ori pe an, iar aceasta se repetă pe o perioadă mai îndelungată de timp – este recomandarea Asociației federale a pediatrilor din Europa.
Totodată, amigdalele inflamate cronic trebuie scoase, întrucât ele nu mai ajută autoapărarea organismului, ci se transformă la rândul lor într-un focar de infecție, ce favorizează inflamațiile.