Măceșele și cătina sunt plante aflate la îndemâna oricui și dețin supremația absolută în materie de stimulare a imunității.
Combinația de măceșe și cătină ne ajută imunitatea să reziste la asaltul bolilor iernii.
Cătina și măceşele dețin puteri imunoprotectoare puternice, sunt eficiente și sigure, adevărate ajutoare de nădejde în lupta cu bolile specifice sezonului rece.
Cura cu cătină și măceșe, pentru imunitate
Fructele uscate ale acestor arbuști conțin în mari cantități aproape toate vitaminele și mineralele care permit o excelentă funcționare a sofisticatelor mecanisme imunitare ale organismului uman.
Principiile active conținute de cele 2 plante ȋncurajează formarea anticorpilor care luptă împotriva virușilor și bacteriilor ce invadează organismul, alungând infecțiile și bolile.
Pulberea de măceșe se găsește ca atare în magazinele naturiste, iar cea de cătină se obține prin măcinarea fructelor uscate cu râșnița electrică.
- Din combinația în proporții egale a celor 2 plante se ia câte 1 linguriță înainte de fiecare masă (se ține sub limbă, apoi se înghite cu puțină apă). Un tratament durează 2-4 săptămâni.
Cătina (Hipophae rhamnoides)
Boabele de cătină conțin minerale și cantităȋi însemnate de vitamina C.
Concentrația ridicată de vitamină A și betacaroten (puternic antioxidant natural, care contribuie la regenerarea țesuturilor prin crearea de celule noi) recomanda cătina drept cheia imunității.
Toate aceste substanțe vitale conținute în fructele de cătină le transformă în veritabile ‘’bombe de sănătate’’, care ajută celulele sistemului imunitar să țină bolile iernii departe.
Măceșele (Rosa canina)
Măceșele dețin recordul în ceea ce privește concentrația ridicată de vitamina C. În pulpa măceselor se găsește de 50 de ori mai multă vitamina C decât în lămâi și de 200 de ori mai multă decât în mere.
Foarte important este și faptul că vitamina C din măceșe se asimilează foarte repede în organism și este de două ori mai eficientă decât echivalentul ei de sinteză.
În pulpa măceșelor sunt prezente și alte substanțe valoroase pentru sistemul de apărare al organismului: vitaminele A și E, o parte din complexul B și vitamina K.
Totodată, măceşele sunt și un mineralizant de excepție, fiind bogate în magneziu, calciu, fier, fosfor, potasiu, seleniu și zinc.
Contraindicații
Remediul din cătină și măceșe nu se administrează în paralel cu medicamente anticoagulante și anti-plachetare, medicamente antiinflamatoare. Contraindicat în sarcină, alăptare, pancreatită acută, colecistită acută, astm, alergii. Nu se consumă de către hipertensivi, coronarieni, hipertiroidieni. Nu se consumă cu minimum 2 săptămâni înainte de o operație.