Proaspăt sau uscat, busuiocul are calităţi vindecătoare deloc de neglijat, datorită multitudinii de vitamine, minerale şi alţi nutrienţi necesari organismului uman pentru o bună funcţionare.
Pe lângă acestea, busuiocul mai conţine şi alte substanţe importante, precum:
→ taninul – o substanţă cu proprietăţi proprietăţi antiseptice şi antispasmodice
→ orientina şi vicenina – două substanţe active care protejează celulele organismului de efectele negative ale radiaţiilor ultraviolete
→ flavonoide şi compuşi volatili – care au efecte antiinflamatoare puternice.
Efectele binefăcătoare ale busuiocului sunt nenumărate:
Oboseală cronică: busuioc, miere şi polen
Remediul pe bază de busuioc, miere şi polen proaspăt are efecte complexe şi este foarte apreciat în medicina naturistă. Are acţiune antidepresivă, tonifică sistemul nervos, ajutând la refacerea şi la relaxarea rapidă, din punct de vedere psihomental.
♣ Împotriva oboselii cronice, se prepară un amestec din 4 linguri de pulbere fin măcinată de busuioc, 12 linguri de miere şi 4 linguri de polen proaspăt. Se amestecă foarte bine, iar din acest remediu se iau câte 4 – 6 linguriţe, în cure de 10 zile. După o pauză de 5 zile, tratamentul se poate relua.
Depresie: busuioc şi sunătoare
Potrivit terapeuţilor care au aplicat acest tratament cu busuioc, administrarea plantei alungă anxietatea şi pesimismul, stabilizând emoţiile. Combinaţia de busuioc şi sunătoare este foarte utilă contra stărilor de depresie, depresie anxioasă, nevroze, stărilor de astenie şi de melancolie.
♣ Se prepară un amestec, în proporţii egale, din pulberi de busuioc şi de sunătoare. Din acest remediu se ia câte o linguriţă, de 4 – 6 ori pe zi, timp de 8 săptămâni. După o pauză de alte 2 săptămâni, cura se poate relua.
Afecţiuni ale pielii: alifie de busuioc
Pentru tratarea oricărei afecţiuni a pielii, specialiştii recomandă alifia de busuioc, despre care susţin că are efecte uimitoare.
♣ Se pune la fiert o mână de frunze de busuioc într-o jumătate de kilogram de untură proaspătă. Se lasă la răcit, iar a doua zi se încălzeşte din nou, pentru a se putea strecura. Untura strecurată se amestecă cu o lingură de ceară de albine topită şi 3 linguri cu miere de albine lichidă. Se omogenizează bine, iar cu acest amestec se tratează afecțiunile pielii, zilnic, până la ameliorare.
Tinctura de busuioc, ‘’panaceu universal’’
Tinctura de busuioc administrată intern, este recomandată în astenie, depresie, prevenirea îmbătrânirii premature, migrenă, dureri de cap care apar pe fond nervos, oboseală, surmenaj, guturai, gripă, bronşită acută, tuse, infecţii renale şi urinare în fază acută, colită de fermentaţie, gastrită hiperacidă, balonare, anorexie, vomă şi dispepsii pe fond de nervozitate. Tinctura se găseşte în magazinele cu profil naturist, sau poate fi preparată la domiciu, astfel:
• Într-un borcan se adaugă 10 gr. de pulbere de iarbă de busuioc, peste care se toarnă 100 ml. alcool de 50 de grade. Se închide ermetic şi se lasă la macerat timp de 8 zile. După această perioadă, tinctura se filtrează prin tifon, şi se păstrează în sticluţe mici, închise la culoare.
♣ Se administrează 1 linguriţă de tinctură de busuioc, diluată în 100 ml de apă, de 3 – 4 ori pe zi, la nevoie sau în cure de 3 săptămâni.
Contraindicaţii
Busuiocul este contraindicat femeilor gravide şi care alăptează.