Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Alimente cu proprietăţi antiinflamatorii în COLON IRITABIL

Tulburare intestinală accentuată în sezonul de primăvară, colonul iritabil este o perturbare a funcţiilor colice cu dureri şi senzaţia de flatulenţă.

Pentru recuperarea echilibrului intern al acestei părţi al sistemului digestiv, există o serie de alimente care pot fi de ajutor:

Ţelina

Sursă naturală de potasiu, ţelina deţine proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, menţinând echilibrul intern al celulelor, hrănindu-le şi eliminând, în acelaşi timp, toxinele.

Majoritatea produselor de patiserie industriale, precum şi băuturile răcoritoare sunt bogate în sodiu, un component despre care este cunoscut faptul că provoacă inflamaţie în corp şi predispune la apariţia colonului iritabil. Consumată în mod regulat, sub formă de salată sau suc, ţelina ajută la menţinerea sistemului digestiv într-un echilibru optim.

Legumele cu frunze verzi

Salata verde, broccoli, spanacul, rucola şi guliile sunt alimente care ar trebui introduse regulat în dietă.

Pe lângă tratarea şi prevenirea inflamaţiei, legumele cu frunzele verzi luptă împotriva radicalilor liberi (sunt bogate în antioxidanţi). Mai mult, ele sunt o sursă ideală de vitamina A, vitamina C şi vitamina K, care sunt esenţiale pentru optimizarea funcţiilor de bază ale colonului.

Prin consumul zilnic al legumelor cu frunze verzi, organismul îşi asigură necesarul de fibre (20 – 25 gr.). Despre fibrele solubile conţinute de legumele verzi se ştie că protejează mucoasa intestinului, distrug agenţii nocivi din organism şi reglează tranzitul intestinal.

Chefirul

Datorită enzimelor şi culturilor de bacterii ”bune” pe care le conţine, chefirul este un tratament eficient pentru sindromul colonului iritabil.

Acest aliment conţine bacterii şi drojdii digestive care au grijă de sănătatea intestinală. Consumul regulat de chefir oferă organismului microorganisme care susţin sănătatea florei intestinale (datorită lactobacililor). Mai mult decât atât, şi persoanele cu intoleranţă la lactoză pot consuma chefir, pentru menţinerea sănătăţii colonului.

chefir pentru colon iritabil
Chefirul mentine sanatatea intestinala

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz sunt bogaţi în fibre solubile, fiind recomandaţi în dieta zilnică pentru ameliorarea durerilor şi inflamaţiei în cazul colonului iritabil.

Sunt bogaţi în beta – glucani – fibre care protejează peretele intestinal şi stimulează tranzitul, fiind deosebit de benefici pentru sănătatea colonului. De asemenea, fibrele din ovăz sunt blânde în comparaţie cu cele din grâu, fiind recomandate în sindromul de colon iritabil.

Pe lângă faptul că oferă organismului hidraţi de carbon cu ardere lentă care conferă saţietate timp de câteva ore, fulgii de ovăz menţin sănătatea florei intestinale, oferind, în acelsi timp, un nivel ridicat de proteine şi vitamine.

Bananele

Bananele sunt o sursă extrem de bogată în fructooligozaharide, un compus prebiotic care hrăneşte bacteriile bune din intestin (probioticele).

Aceste bacterii benefice produc vitamine şi enzime digestive care îmbunătăţesc absorbţia nutrienţilor şi a diverşilor compuşi care protejează împotriva microorganismelor neprietenoase. Prin diminuarea timpului de tranzit gastro – intestinal, se reduce, implicit, şi riscul de cancer de colon.

Datorită conţinutului lor bogat în potasiu, magneziu şi vitamine din complexul B, bananele sunt incluse pe lista alimentelor recomandate pentru tratarea colonului iritabil. Datorită triptofanului, bananele relaxează, stimulând sistemul digestiv şi prevenind tulburările specifice (colită ulceroasă).

În caz de colon iritabil, cel mai indicat este consumul unei banane în primele ore ale dimineţii.

Merele

Merele curăţă sistemul de paraziţi şi de toxinele ce favorizează instalarea bolilor.

Un măr pe zi este suficient pentru optimizarea funcţiilor de bază ale colonului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *