Genţiana (Gentiana cruciata), supranumită şi ‘’fierea pământului’’, este planta medicinală folosită în toată Europa ca tonic amar, ca anti-toxic şi stimulent al funcţiilor ficatului.
În medicina populară românească, genţiana este denumită ‘’căpitanul buruienilor de leac’’. Este utilizată ca tonic digestiv al întregului organism, precum şi ca remediu împotriva diferitelor otrăviri.
Două specii de genţiană
În ţară, există două specii de genţiană cu efecte similare:
1. Gentiana cruciata – o întâlnim în semiumbra pădurilor rărite de brad, de pin sau de fag, pe fâneţe sau la marginea pajiştilor din zona premontană; are tulpinile lungi de până la jumătate de metru şi arcuite, flori albăstrui, rădăcini lungi ca nişte fire, dar şi extrem de amare (motiv pentru care este numită la noi şi ‘’fierea pământului’’)
2. Gentiana lutea, numită şi ghinţură –se găseşte în luminişurile de pe crestele dealurilor şi ale munţilor joşi, poienile însorite; are florile galbene şi este foarte rară în Europa, inclusiv în România, fiind declarată monument al naturii şi fiind ocrotită de lege; recoltarea sa este interzisă, planta fiind crescută doar în culturi şi comercializată în magazinele naturiste specializate.
Recoltarea rădăcinii de genţiană
Personal, din flora spontană, putem recolta rădăcina de genţiană (fierea pământului), toamna, în luna noiembrie, sau primăvara devreme (martie, începutul lui aprilie).
Rizomii (rădăcina) se dezgroapă, se spală rapid într-un jet de apă rece, se despică din două sau ȋn patru şi se pun la uscat în strat subţire, în locuri lipsite de umiditate şi bine aerisite.
Procesul de uscare se încheie când rădăcinile capătă o consistență lemnoasă, devin casante şi se rup cu un pocnet sec. Se păstrează în săculeţi de hârtie, în locuri curate şi lipsite de umiditate.
Tratează bolile de ficat
Rădăcina de genţiană are efecte tonice hepatice. Aceasta înseamnă că stimulează funcţia şi ajută la regenerarea celulei hepatice, inhibând dezboltarea virusului hepatiteti de tip A. Cercetătorii o recomandă îndeosebi împotriva hepatiteti cronice şi acute, împotriva sechelelor post-hepatitice.
♣ Se ia o jumătate de linguriţă de pulbere din rădăcină de genţiană (rădăcina uscată se macină cu râşniţa electrică), de 3-4 ori pe zi, în cure de 6-12 săptămâni.
Luptă cu anorexia
Administrată înainte de masă, genţiana măreşte secreţiile de sucuri gastrice şi de bilă, inducând senzaţia de foame, înlăturând eventuala greaţă şi inapetenţă.
♣ Se ia o jumătate de linguriţă de pulbere, cu 10-15 minute înainte de masă.
Tratează dischinezia biliară, colecistita, dispepsia
Pulberea din rădăcină de genţiană are efete benefice în tratamentul crizelor biliare, dischineziei biliare, prevenind litiaza biliară.
♣ Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 3 ori pe zi, la 2 ore după mesele principale, în cure de 3 săptămâni.
Utilă în gripă, stări febrile, convalescenţă
Planta are efect de reducere a febrei, elimină senzaţia de moleşeală, mobilizând resursele organismului pentru a lupta cu boala.
♣ Se ia câte o jumătate de linguriţă, de 3-4 ori pe zi, până la ameliorare.
Depresie, stări de melancolie la persoane supraponderale, isterie, adjuvant în sindromul discordant
♣ Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, la aceleaşi ore, în cure de câte 1 lună, cu pauză de 2 săptămâni.
Măreşte rezistenţa la efort fizic
Studiile realizate în Turcia au demonstrat că rădăcina acestei plante măreşte simţitor rezistenţa la efort fizic (cu până la 15% mai mult).
♣ Se ia câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză.
Adjuvant în cancerul de piele, leziuni ale pielii cu risc de malignizare
Extern, cataplasmele cu rădăcină de genţiană tratează cancerul de piele, leziunile pielii cu risc de malignizare.
♣ Se procedează astfel: pulberea de rădăcină se pune într-un vas în care se adaugă progresiv apă călduţă, amestecând încontinuu, până se formează o pastă. Se înveleşte în tifon şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă să acţioneze timp de 1-3 ore, în fiecare zi.
Precauţii şi contraindicaţii
Pe cale internă, genţiana este contraindicată femeilor însărcinate. În caz de ulcer gastroduodenal, de gastrită hiper-acidă sau diaree, tratamentul cu genţiană este contraindicat în faza acută a bolii. Persoanele cu sensibilitate excesivă la gustul amar vor începe tratamentul cu doze reduse – a cincea parte din doza normală – dacă apar senzaţii puternice de greaţă, disconfort abdominal, dureri de cap, administrarea se întrerupe.