Prunele au calităţi antioxidante puternice, distrugând radicalii liberi care atacă celulele umane.
Ele conţin resveratrol (printre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi), cantităţi mari din vitaminele A, C şi K, dar şi minerale şi numeroase oligoelemente asimilabile (potasiu, fier, cupru, seleniu).
Pentru a beneficia de această bogăţie de medicamente prezente în prune, este necesară cura cu prune.
Cura cu prune
Se aleg şi se consumă doar prune naturale, netratate, bine coapte, care au o culoare a pieliței cât mai închisă – semnul prezenţei pigmenților cu efect antioxidant puternic.
Prunele se consumă bine spălate, cu tot cu coajă, mai ales înainte de masă, ca aperitiv.
- Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării prunelor este de 200 – 400 de grame pe zi. Cura cu prune pentru prevenirea bolilor durează minimum 14 zile şi maximum 1 lună, de cele mai multe ori fiind limitată de timpul în care se găsesc aceste fructe proaspete.
Iată şi bolile prevenite cu ajutorul prunelor:
Boală canceroasă
Conţinutul foarte ridicat de acid malic şi conţinutul foarte scăzut de acid citric (cei doi acizi organici sunt în proporţia de 20:1) din prune ajută la prevenirea şi chiar la involuţia bolii canceroase, arată un studiu realizat la ‘’AgriLife Research Center’’, un institut de cercetări din Texas.
Cancer de colon
Conţinutul ridicat de fibre alimentare solubile şi insolubile din prune curăță foarte eficient colonul şi tubul digestiv pe ansamblu, creând un mediu sănătos, în care tumorile nu pot prolifera.
Cancer la prostată
Seleniul, oligoelement prezent şi în compoziţia prunelor, este unul din cele mai eficiente remedii de prevenire a cancerului la prostată. Pentru prevenirea acestei afecţiuni, se consumă minimum 400 g de prune, în fiecare zi.
Cancer pulmonar, cancer bucal
Mai ales prunele de culoare galbenă, foarte bogate în vitamina A şi în zeaxantină, sunt un excelent preventiv contra cancerului care afectează plămânii şi cavitatea bucală. Şi în acest caz, se consumă minimum 400 g de prune pe zi.
Degenerescenţă maculară
Conţinutul ridicat de pigmenţi antocianici, de zeaxantină şi de vitamine, în special vitamina C, din prune, le recomandă ca pe un excelent mijloc de prevenire al acestei afecţiuni degenerative.
Artrită reumatoidă
Vitamina C este considerată printre cei mai puternici agenţi de prevenire a bolii reumatice. O porţie de 400 g de prune, consumată zilnic, asigură mai mult decât necesarul zilnic de vitamina C.
Ateroscleroză, boală coronariană
Fibrele alimentare ajută la reducerea nivelului colesterolului şi al trigliceridelor din sânge. Jumătate de kilogram de prune consumat zilnic asigură mai mult de 30% din necesarul de fibre alimentare de care organismul are nevoie.
Alzheimer
Resveratrolul din prune (mai ales din cele cu coaja albăstruie foarte închisă, spre negru) blochează procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central.
Demenţă senilă
Acidul clorogenic şi neoclorogenic din prune ajută la menţinerea nealterată a unor funcţii cognitive, precum atenţia sau memoria.