Reumatismul implică diferite dureri sau probleme ale încheieturilor, oaselor sau muşchilor.
Este o afecţiune dureroasă, acută sau cronică, care stânjeneşte buna funcţionare a aparatului locomotor.
Deşi nu se vindecă, bolile reumatice pot fi ţinute sub control.
Pentru a diminua inflamația, a calma durerile şi a reda mobilitatea articulară, se recomandă, printre altele, ceaiurile pe bază de plante, preparate în casă:
Ceai de crețuşcă, muşeţel, cimbrişor, fag, ienupăr
Se amestecă flori de crețuşcă, flori de muşeţel, cimbrişor, frunze de fag şi fructe de ienupăr, în părţi egale (câte 25 g fiecare). Se adaugă în 250 ml. apă fierbinte 1 lingură din amestecul menţionat mai sus, care se lasă la infuzat 5 minute. La final, ceaiul se strecoară.
- Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, timp de 3 săptămâni.
Observaţii:
– În primele zile, acest amestec de plante poate provoca diaree de curăţare şi uşurare, care însă nu trebuie să alarmeze, deoarece are efect detoxifiant.
– În timpul acestei cure se mai poate folosi un amestec din: 1 g coada-calului, 1 g frunze de urzică moartă şi 1 g frunze de coacăz negru, sub formă de pulbere, administrat sublingual, de 4 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale; se ţine timp de 15 minute sub limbă, apoi amestecul se înghite cu apă.
Ceai de urzică, dud, napi şi brusture
Se adaugă câte 1 linguriţă de frunze de urzică, de dud şi de napi (topinambur) şi 2 linguriţe rădăcină de brusture în 600 ml. apă rece. Se aduc până la fierbere, apoi se lasă pe foc mic timp de 10 minute şi se infuzează timp de 4 ore în termos sau ȋntr-un vas acoperit cu un material călduros. Se strecoară şi se păstrează la frigider.
- Se beau câte 125 ml, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, în cure de 14 zile, cu pauză de 5 zile.
Ceai de urzică, mesteacăn, splinuță, salcie, coada-calului
Pentru 100 g amestec: câte 1 linguriţă frunze de urzică, frunze de mesteacăn şi splinuță + câte jumătate de linguriţă scoarţă de salcie şi coada-calului. Plantele se macină uşor.
Se adaugă 1 lingură de amestec într-o cană cu apă (250 ml.). Doar după 3 minute din momentul în care a început să fiarbă, se mai toarnă 1 litru de apă clocotită. Se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat pentru 7 minute. La final, se strecoară.
- Se beau 3-4 ceşti pe parcursul zilei, în cură de 2-3 săptămâni.