Verbina (Verbena officinalis) are proprietăţi de-a dreptul miraculoase în tratarea bolilor care ţin de sistemul nervos şi de psihic.
Planta calmează şi alină durerea, reduce tensiunea psihică şi diferitele tulburări de tip depresiv.
Mai mult decât atât, verbina joacă şi un adevărat rol de protecţie, preîntâmpinând tulburările la acest nivel.
Recoltare
Verbina este o plantă care creşte de la câmpie şi până la 1500 de metri altitudine. Se culege în iulie-august, când este înflorită şi când are maximul calităţilor terapeutice.
Poate ajunge până la un metru înălţime, are flori liliachii, iar frunzele de pe tulpina floriferă sunt înguste şi zimţate.
De la verbină se culege partea aeriană, mai exact, tulpina cu tot cu frunze şi flori, care se recoltează prin tăiere, fără a smulge rădăcina.
Tulpinile de verbină se usucă în strat subţire, într-un loc bine aerisit şi lipsit de umiditate, şi se păstrează în pungi de hârtie sau în săculeţi de pânză.
Depresie, tulburări depresiv-anxioase
Se iau câte 3-4 linguriţe de tinctură de verbină (diluate în puţină apă), zilnic, în cure de 2-3 luni.
Migrene apărute pe fond de stres, de suprasolicitare nervoasă
Se bea, zilnic,1 litru de infuzie de verbină, în cure de cel puţin 10 zile.
Alzheimer, tulburări neurologice specifice vârstei a treia
Se iau câte 4 linguriţe pe zi, în cure de 49 de zile, cu 2 săptămâni de pauză.
Astenie psihică şi fizică
Se administrează o doză unică de verbină, de 2 linguriţe de pulbere de verbină (se obţine prin măcinare cât mai fină cu râşnița electrică), dimineaţa, pe stomacul gol.
Insomnie
Se ia 1 linguriţă de tinctură de verbină (diluată în puţină apă), seara, cu 30 de minute înainte de culcare.
Anxietate (stări de teamă fără motiv aparent), atacuri de panică
Se ia câte 1 linguriţă din combinaţia de pulberi de verbină şi de rozmarin (cantităţi egale), de 3 ori pe zi, dimineaţa, la prânz şi seara.
Stres
Se beau câte 2 căni de infuzie de verbină pe zi, timp de 10 zile.
- Ceai de verbină – reţetă
3-4 linguri de verbină mărunţită se pun la macerat în jumătate de litru de apă, timp de 8-10 ore, după care se filtrează. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, pentru 5 minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final se amestecă cele două extracte.
- Tinctură de verbină (extract hidroalcoolic)
Într-un borcan se adaugă 20 de linguri de pulbere de verbină, peste care se toarnă 2 căni (500 ml.) de alcool alimentar de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă să macereze vreme de 2 săptămâni într-un loc călduros, după care se filtrează. Tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare.
Mă interesează remediile naturiste ptr.sistemul nervos periferic ,chiar de toate bolile.
Nu exista in farmacii si la.naturiste