Pe lângă aspectul estetic deosebit, plantele de apartament ajută totodată la împrospătarea aerului din casă, prin filtrarea poluanților și dioxidului de carbon expirat, eliberând oxigenul și crescând umiditatea. De cele mai multe ori adjuvanți neglijați în procesul purificării aerului, plantele de apartament pot elimina până la 87% din cantitatea de toxine din aer.
Recomandate de către specialiști
Recomandarea specialiștilor este ca la fiecare 8 metri ai locuinței (cu o înălțime a tavanului aflată la 2,5 metri distanță de sol) să existe câte o plantă. Prin urmare, într-un living obișnuit, veți avea nevoie de 2 sau 3 plante care să vă asigure îmbunătățirea calității aerului din casă.
Potrivit studiilor de specialitate realizate de agenția pentru Protecția Mediului din S.U.A., plantele de apartament s-au dovedit o gură de oxigen, contracarând efectele negative ale poluării aerului din locuințe.
Prin absorbția dioxidului de carbon și eliberarea oxigenului în aer, plantele elimină cu succes chimicalele din interiorul apartamentului, toxine ca benzenul, formaldehidele și amoniacul. Mai mult decât atât, creșterea plantelor în locuințe vă poate salva de cancer, probleme respiratorii și neurologice, cauzate de vaporii nocivi din mediul interior (formadelhidă).
Plantele care purifică aerul
În urma cercetărilor realizate asupra plantelor de apartament, s-a demonstrat faptul că cele mai eficiente în eliminarea toxicității, precum și în reglarea umidității din mediul interior sunt cele ca:
- Iedera englezească
Eficientă în eliminarea din aer a formadelhidei, iedera englezească se prezintă ca o plantă cățărătoare, cu subspecii bogate în culori și forme.
Le puteți crește chiar și în coșuri suspendate, lăsându-le să curgă, sau ca acoperământ de pământ, pentru plantele mari.
- Palmierul Bambus
Chamaedorea seifrizii este planta cunoscută drept palmierul Bambus. Se dovedeşte a fi de folos în prevenirea afecțiunilor sistemului respirator, prin înlăturarea din aerul respirat a formadelhidei și altor substanțe toxice.
NASA acordă palmierului Bambus un punctaj ridicat, de 8,4 din totalul de 10!
Planta se cere ferită de lumina directă a soarelui și are întotdeauna nevoie de pământ umed.
- Crinul Peace
Despre crinul Peace studiile au arătat că dizolvă majoritatea toxinelor din aer, printre acestea fiind incluse atât amoniacul, alcoolul, benzenul, cât și acetona.
O bună îngrijire a plantei se realizează prin înlăturarea insectelor și spălarea ocazională a frunzelor.
- Palmierul Lady
Rhapis excelsa, sau palmierul Lady și-a câștigat titlui de purificator eficient al aerului din mediul interior. O spune NASA, care a acordat acestui tip de palmier un coeficient de 8,4 din 10.
Palmierul Lady nu necesită o îngrijire deosebită, rezistând cu stoicism chiar și în condiții de umiditate sau în medii uscate, sau chiar când este invadată de insecte.
- Arborele de cauciuc
Unul dintre inamicii de temut al formadelhidei din aer este arborele de cauciuc, pe numele său științific, Hevea brasiliensis.
Tolerează bine atât lumina redusă, cât și temperaturile răcoroase. În schimb, are nevoie de apă din belșug, îndeosebi în perioadele estivale.
- Feriga – spada australiană
Sub denumirea științifică de Nephrolepis obliterata, feriga – spada australiană, curăţă aerul de substanțe nocive, precum xilenul, toluenul și formadelhida.
Prin rolul său estetic, feriga oferă mediului interior un aspect deosebit și liniștit, fapt pentru care planta câștigă, de fiecare dată, un loc special în inimile iubitorilor de frumos.
- Limba soacrei
Sansevieria trifasciata, sau Limba soacrei, poreclită și ”planta – șarpe”, filtrează în mod eficient formadelhida, o substanță toxică prezentă în produsele de igienă personală (hârtie igienică, șervețele, produse de curăţat, etc.).
Specialiștii recomandă ca loc ideal de păstrare a plantei, baia, unde lumina redusă și umiditatea crescută în aer îi oferă condiții excelente de dezvoltare.