Nucşoara (Myristica fragans) este o soră a scorţişoarei şi un condiment minunat, ce poate fi folosit atât la mâncăruri sărate, cât şi la deserturi, având, însă şi efecte benefice asupra sănătăţii.
În cantităţi mici, nucşoara stimulează digestia, în timp ce, în doze mai mari, condimentul este calmant şi somnifer.
Medicament cu gust delicat şi dulce
Nucşoara este sămânţa unui arbore veşnic verde, denumit ştiinţific Myristica fragans şi este cunoscută ca un condiment delicat la gust, uşor dulce, utilizat pe scară largă în bucătăriile din întreaga lume.
Nu doar gustul plăcut o recomandă, ci şi multiplele beneficii aduse sănătăţii, ceea ce o transformă într-un veritabil medicament natural.
Conţinutul nutritiv de vitamine, minerale şi compuşi organici cu uleiuri esenţiale are un impact asupra sănătăţii într-o varietate de moduri. Toate aceste componente benefice includ fibre alimentare, mangan, tiamină, vitamina B6, acid folic, magneziu şi cupru.
Prin urmare, nucşoara poate consolida funcţia cognitivă, ajută la detoxifierea organismului, menţine sănătatea pielii, combate halena (respiraţia urât mirositoare a gurii), alungă insomniile, creşte funcţia sistemului imunitar şi are capacitaea de a îmbunătăţi circulaţia sanguină.
Ajută procesul digestiv
Prin conţinutul de fibre, nucşoara rasă sau pisată ajută digestia. Totodată, condimentul stimulează secreţia de sucuri gastrice, care uşurează procesul digestiv şi reduce instalarea constipaţiei (sau disconfortul dat de aceasta) sau a altor probleme intestinale.
Alină durerile
Una dintre componentele nucşoarei este un compus asemănător cu mentolul, care poate alina durerile în mod natural. Adăugând nucşoară ca şi condiment la gătit, pot fi reduse durerile asociate cu răni, leziuni sau inflamaţii cronice.
Pentru alinarea durerilor cauzate de nevralgii, se bea un ceai fierbinte, în care s-au adăugat 2-3 vârfuri de cuţit de nucşoară.
Calmează şi induce somnul
Conţinutul ridicat de magneziu (mineral esenţial pentru organism) din nucşoară reduce tensiunea nervoasă şi stimulează eliberarea de serotonină, care, la rândul ei, este transformată de creier în melatonină – un hormon ce induce somnul şi calmează stările de agitaţie nocturnă.
Pentru alungarea insomniei, se pun la macerat de dimineaţa până seara 1-2 linguriţe de nucşoară cu o cană de apă. Se bea cât se poate din acest macerat (cu sau fără miere), seara, înainte de culcare.
Detoxifică organismul
Nucşoara ajută la eliminarea toxinelor din ficat şi rinichi, curăţându-le de toţi factorii nocivi proveniţi din alcool, droguri, poluare, alimente sau toxine organice naturale.
Mai mult, condimentul conţine ingrediente active cu rol în dizolvarea pietrelor la rinichi, crescând, astfel, eficienţa cu care lucrează rinichii şi ficatul.
Menţine sănătatea orală
Componentele antibacteriene active ale nucşoarei ajută în lupta cu halena (miros neplăcut al gurii). Aceasta ucide bacteriile ce cauzează mirosul neplăcut, stimulând imunitatea gingiilor.
Pentru combaterea halenei, se ia un vârf de cuţit de nucşoară, împreună cu un vârf de cuţit de cuişoare, înainte şi după masă.
Tratează ejacularea precoce
Ejacularea prematură poate creşte anxietatea, depresia şi poate contribui la probleme de sănătate.
Pentru tratarea acestei afecţiuni, se ia, zilnic, o jumătate de linguriţă de nucşoară pisată, cu apă, în doză unică.
Precauţii
Este contraindicată gravidelor. Consumată în exces, nucşoara poate duce la intoxicaţie accidentală.