În alianţă cu diferite substanţe nutritive, luteina este o substanţă indispensabilă funcţionării ochilor, întrucât ajută la evitarea apariţiei cataractei, a degenerării maculare, protejând, totodată, împotriva problemelor cardiovasculare.
Luteina face parte din familia carotenoidelor, iar împreună cu zeaxantina, constituie majoritatea carotenoizilor acumulaţi în retină.
Ce este luteina
Luteina este un pigment care acţionează ca un antioxidant natural, foarte important pentru menţinerea unei vederi sănătoase.
Se găseşte în zona centrală a retinei, maculă (pată galbenă), protejând leziunile nervilor. Alături de zeaxantină, luteina înghite razele solare ultraviolete, neutralizând radicalii liberi din retină (zona fotosensibilă a ochilor). Astfel este redus riscul degenerării petei galbene, o cauza frecventă a problemelor oculare şi a orbirii la vârste înaintate.
În centrul retinei, în pata galbenă sau maculă, se găsesc cele mai dese terminaţii nervoase din nervul optic, motiv pentru care această zonă permite vederea clară. Pata galbenă conţine cea mai mare cantitate de luteină şi zeaxantină din organism, rolul substanţelor constând în filtrarea razelor care ar putea provoca vederea ceţoasă – caracteristică degenerării maculei.
Atât luteina, cât şi zeaxintina, sunt pigmenţi galbeni care înghit lumina albastră, ce poate dăuna ochilor.
Unde se găseşte
Pentru că organismul uman nu poate sintetiza luteina indispensabilă pentru vedere, aceasta trebuie introdusă prin alimentaţie.
Dacă în organism luteina se găseşte în celulele fotosensibile din fundul ochiului, în alimentaţie ea se găseşte în cantităţi mai ridicate, în gălbenuşul de ou, fasole, porumb dulce, varză, napi, spanac, broccoli, avocado, salată verde, varză de Bruxelles, zucchini, morcov, kiwi, păpădie.
Cele mai bune surse de luteină sunt legumele crude, cât mai verzi.
Însă chiar şi în cazul persoanelor care consumă cantităţi mari de fructe sau legume cu luteină, doza optimă recomandată, şi anume, de minumum 7 mg. de luteină pe zi, este greu de atins, motiv pentru care este recomandat suplimentul alimentar.
Doza zilnică de luteină
Pentru a avea un efect terapeutic, este recomandată doză zilnică de luteină de 7 – 15 mg., asociată cu antioxidantul sinergic zeaxantină.
Astfel, se previne şi se tratează cataracta, se contracarează efectele nocive ale radiaţiilor ultra – violete, prevenindu-se şi tratandu-se ateroscleroza oculară, o altă recomandare a luteinei făcând referire la tratarea tulburărilor de vedere, în general, inclusiv a celor cauzate de diabetul zaharat.
Beneficiile suplimentare ale luteinei
Efectul antioxidant al luteinei nu se manifestă doar la nivelul aparatului vizual, ci şi la nivelul altor organe, precum şi în cadrul unor lanţuri metabolice.
Printre rolurile acestui pigment care acţionează ca un antioxidant în interiorul corpului uman sunt incluse:
♣ Protejarea inimii – împreună cu vitamina C, luteina se implică în menţinerea sănătăţii vaselor de sânge
♣ Protejarea creierului – alături de minerale şi substanţe nutritive, luteina acţionează benefic la nivel cerebral şi are efect antiimbatranire
♣ Protejarea pielii – suplimentarea cu aproximativ 10 mg. de luteină contribuie la creşterea hidratării pielii cu peste 30%, elasticitatea pielii, absorbţia de acizi graşi şi împiedicarea oxidării acestora
♣ Protejarea plămânilor – luteina acţionează ca un protector pulmonar, contribuind la refacerea mai rapidă a ţesuturilor, în special după renunţarea la fumat, prin micşorarea efectului oxidativ al componentelor toxice din fumul de ţigară
♣ Menţinerea sănătoasă a articulaţiilor – consumată în mod sistematic, luteina contribuie la prevenirea îmbolnăvirilor articulare, îndeosebi cele ale genunchilor
♣ Prevenirea cancerului – un consum zilnic de peste 7,3 mg. de luteină scade riscul de a dezvolta cancer endometrial, ovarian şi mamar.
Ochii sunt importanti! Acordati-le atentia necesara!
multumesc!