Cu 2.000 de ani în urmă, în China a fost descoperită o ciupercă, considerată de către antici un uimitor remediu natural pentru nemurire. Creștea doar în ceaiul negru îndulcit, se dezvolta rapid, iar gustul său era plăcut și proaspăt.
Povestea miraculoasei ciuperci
Zvonul puterilor miraculoase ale băuturii au ajuns și la urechile împăratului Inkyo din Japonia, care, suferind de o boală digestivă gravă, a cărei leac nici medicii nu îl puteau găsi, decide să încerce ceaiul miraculos. Se spune că efectele au fost uimitoare, împăratul vindecându-se negreșit , simțindu-se mai tânăr și mai viguros ca niciodată.
Rămasă pentru o bună perioadă de timp sub anonimat, Kombucha a reînceput să intre în atenția populației prin intermediul doctorului Rudolph Skelnar, care a început să introducă ciuperca binefăcătoare în tratamentele pentru cancer, boli metabolice, diabet și hipertensiune.
Uimește lumea medicală
Fenomenala ciupercă Kombucha a uimit până și lumea medicală, care încă studiază intens efectele tămăduitoare ale elixirului.
Supranumită ”Ciuperca nemuririi”, ”Băutura vie” sau ”Ceaiul zeilor”, Kombucha reprezintă un complex format din 12 specii de organism care trăiesc în simbioză, susținându-se reciproc. Aceste organisme produc, la rândul lor, substanțe unice în natură, prin fermentarea ușoară și producerea ceaiului de Kombucha.
Licoarea este plăcută la gust, ușor înțepătoare, asemănătoare mustului și cu o culoare portocalie.
Cum se prepară Kombucha
Ceaiul de Kombucha se poate servi și în restaurantele cu specific din țară, însă poate fi preparat și în gospodărie, astfel:
Aveți nevoie de:
Cultură de Kombucha (se găsește la Plafar sau în magazinele online), 1 ceașcă de zahăr brun (hrana ciupercii), 3 litri de apă, pânză sau filtru, 5 lingurițe de plantă (5 linguri de ceai chinezesc) – ceai negru sau verde – 3 borcane de sticlă, elastic de cauciuc.
Mod de preparare
♣ Se prepară ceai verde sau negru din 3-4 gr. plantă la 1 litru de apă, se adaugă zahărul, se dizolvă în întregime și se lasă la răcit. Se strecoară și se pune în borcanele de sticlă cu gură largă. Dacă ceaiul este fierbinte, ciuperca va muri
♣ Se adaugă cultura de Kombucha în fiecare borcan, se acoperă bine cu mai multe straturi de pânză sau hârtie de filtru și se leagă cu elastic de cauciuc gura borcanelor
♣ Se lasă la fermentat între 7-9 zile, în funcție de temperatură. Ideală ar fi cea de 18-25 grade Celsius. Cu cât temperatura este mai mare, cu atât și fermentația va fi mai rapidă
♣ Nu este necesară plasarea culturii la lumină, întrucât poate fermenta foarte bine și la întuneric. La suprafața lichidului se va forma prima cultură de Kombucha, ca apoi să ia naștere la suprafață o nouă cultură ”pui”
♣ Când este gata, se filtrează și se depozitează în sticle, ținute la rece, pe o perioadă de maximum 15 zile. Nu uitați să păstrați un pahar de băutură pentru următorul ceai Kombucha.
Bine de ştiut
1. Băutura este gata atunci când mirosul devine uşor înțepător, semn al activității bacteriilor, iar gustul devine dulce-acrișor.
2. Pentru prepararea următorului ceai, ciuperca obținută în ceaiul anterior va fi spălată cu apă rece înainte de folosire și abia apoi va fi așezată în borcan (după adăugarea paharului de ceai Kombucha).
3. Nu există limite privind cantitatea de ceai Kombucha consumată, recomandarea specialiștilor fiind menținerea unei cure de minimum 3 luni. Nu prezintă efecte adverse și poate fi folosit întreaga viață, spun experții.
4. Se poate servi o ceașcă de ceai în fiecare dimineață, pe stomacul gol, cu pauză în weekend.
Efecte unice asupra sănătății
♣ Antioxidant puternic, ceaiul Kombucha detoxifică organismul, ajutându-l să revină la o stare de sănătate normală, fiind, totodată, considerat, unul dintre cele mai bune remedii pentru bolile de stomac (ulcer, gastrită), cu efect calmant și cicatrizant
♣ Este recomandat în cazul celor care suferă de colon toxic și este considerat un bun adjuvant în tratamentul cancerului
♣ Pe lângă regenerarea ficatului, este indicat în stările de oboseală, crescând imunitatea și ajutând în lupta împotriva bolilor
♣ Este indicat în curele de slăbire, tratând totodată hemoroizii și constipația
♣ Datorită conținutului ridicat în probiotice, previne cancerul de colon, iar prin conținutul bogat de vitamine din complexul B, ceaiul ajută creierul, stimulează procesele de memorare, tratează anemia, printre efectele uimitoare ale băuturii fiind incluse tratarea gutei, reumatismului și bolilor de piele.
Precauții
Fiind un stimulent puternic al digestiei, ceaiul Kombucha se va administra cu prudență în cazul gastritei hiperacide și a colitei de fermentație, la primele simptome neplăcute stopându-se consumul.
Cu toate că procentul de alcool este scăzut (0,5%), remediul nu va fi consumat în cantități mari înaintea condusului sau activităților ce presupun un grad mare de concentrare.
Credeti ca alimentele noastre fermentate nu sunt la fel de benefice organismului nostru?
O enciclopedie de tratamente naturiste, le găsiți aici !!
De unde putem procura ciuperca ?
vedeti ca sint grupuri pe fb si acolo gasiti donatori
Nu gasesc grupuri romanesti,daca gasiti, scrieti-mi.
In Germania se gaseste inn supermarket si nu se indeasa nimeni la cumparat Nu tot ce zboara se mananca si nici tot ce publica unii ,e bun de consumat
de vreun an mai bine decand mi-am propus sa iau ciupercute sa fac si eu…. le pui in ceai, in apa in ce vrei si fermenteaza dand un gust sampanizat….cica e foarte benefic pt organism….. (ciupercute de kefir am, fac chefir acasa)