Ceaiul nu este doar o băutură gustoasă şi aromată, ci şi un adevărat remediu naturist eficient în tot felul de probleme de sănătate.
Mai ales în această perioadă putem opta pentru ceaiuri care ‘’lucrează’’ la întărirea sistemului nostru imunitar.
Sistemul imunitar, format din miliarde de celule, stă la baza sănătăţii. Însă şi el are momente de derută şi slăbiciune, favorizate de o mulţime de cauze:
- eforturi psihice sau fizice exagerate;
- somn insuficient;
- radiaţii nocive, medii cu gaze poluante;
- temperaturi scăzute;
- alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool şi fumatul;
- dereglarea echilibrului florei intestinale, al microflorei din cavitatea bucală, a mucoaselor şi a pielii;
- administrarea de medicamente.
Lemnul-dulce, cel mai puternic stimulent imunitar
Lemnul-dulce (Glycyrrhiza glabra) este considerat cel mai puternic stimulent imunitar din lumea vegetală:
- stimulează producţia de celule ale sistemului imunitar (macrofage, limfocite T, limfocite B, etc.);
- activează celulele cu rol în imunitate deja existente;
- stimulează producţia de anticorpi – acele arme chimice cu care organismul luptă la nivel celular cu viruşii, cu tumorile, cu bacteriile, etc.
Lemnul-dulce este o plantă biostimulatoare ce îmbunătăţeşte formula sângelui, favorizează longevitatea, întăreşte imunitatea.
Ceai de lemn-dulce, pentru imunitate
• Pentru întărirea imunităţii, se adaugă 15-20 g rădăcină de lemn-dulce în 250 ml. de apă clocotită şi se infuzează până la răcire. Se bea lichidul cald, începând cu câte 1 lingură. Treptat, cantitatea sporeşte până la 100 ml. (4 linguri), de 3-5 ori pe zi, înainte de masă.
• O altă variantă: 1 lingură de rădăcină de lemn-dulce se pune în 300 ml. de apă rece, se aduce până la fierbere, se ţine pe un foc mic timp de 15 minute, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici, înainte de mese, timp de 21 de zile.
Ceai cu efecte excepţionale
Infuzia de lemn-dulce are efecte excepţionale de contracarare a urmărilor nocive ale aspirinei – protejează stomacul şi sporeşte imunitatea, blocând dezvoltarea microorganismelor invadatoare.
De asemenea, aceasta are efecte febrifuge, fiind recomandată în timpul răcelii şi gripei, mai ales dacă se recurge la aspirina ca atare sau la alte medicamente cu acid acetilsalicilic.
Precauţii, contraindicaţii
O cură nu va dura mai mult de 3 săptămâni, cu 3 săptămâni de pauză. Administrarea de lemn-dulce este contraindicată în hipertensiune gravă, sarcină, boli tumorale în faze foarte avansate, hipotiroidie pronunţată, ciroză avansată, boli biliare aflate în faza acută, tratamente cu medicamente care conţin digoxină.
Cei cu probleme cardiace vor lua şi suplimente nutriţionale pe bază de potasiu, deoarece nivelul acestuia scade la administrarea plantei.
Maria Breaz