Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ceai de iasomie – ajută sistemul digestiv şi menţine sănătatea inimii

Iasomia (Jasminum officinale), numită popular Lămâiţă, este bogată în antioxidanţi, beneficiile sale asupra sănătăţii datorându-se atât componentelor, cât şi efectelor pe care mirosul său caracteristic le are asupra organismului.

Ceaiul de iasomie poate fi preparat atât din frunzele, cât şi din florile plantei.

Florile conţin un ulei eteric volatil – principiul activ fiind jasmona – cu miros deosebit, larg folosit în industria parfumurilor.

Pe de altă parte, frunzele de iasomie conţin derivaţi de acizi salicilici (salicină), flavonozide, mucilagii şi taninuri.

Ceai de iasomie

Pentru prepararea ceaiului, se adaugă 2 linguriţe de flori sau frunze de iasomie la 250 ml. apă clocotită.

Este foarte important ca apa să fiarbă în momentul în care se adaugă ingredientele. Se lasă totul în clocot pentru încă câteva minute, după care vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară şi se consumă într-un timp scurt, pentru a nu-şi pierde din proprietăţi. Nu necesită îndulcire.

Administrare

Ceaiul de iasomie nu se bea pe stomacul gol, deoarece poate crea aciditate la stomac. De asemenea, nu se consumă înainte de culcare.

Se administrează câte o cană (250 ml.) de ceai de iasomie, zilnic, pe o perioadă de maximum 20 de zile, urmate de o pauză de minimum 2 săptămâni.

Ajută la pierderea în greutate

Deşi, în prezent, efectul nu este susținut de nicio cercetare ştiinţifică, ceaiul de iasomie este foarte cunoscut ca adjuvant în pierderea în greutate.

Cercetătorii sunt de părere că există o legătură între consumul ceaiului şi reducerea celulelor de grăsime din corp. Alături de o dietă adecvată şi efectuarea exerciţiilor fizice, ceaiul de iasomie poate ajuta la menţinerea unei greutăţi corporale echilibrate.

Reduce colesterolul ‘’rău’’ şi previne diabetul

Consumul zilnic de ceai de iasomie a fost asociat cu reducerea nivelului colesterolului şi de grăsimi nesănătoase în corp. Previne formarea colesterolului ‘’rău’’, diminuând riscul bolilor cardiovasculare şi accidentelor cerebrovasculare.

Ceaiul de iasomie ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, numeroase studii evidenţiind  strânsa conexiune între acesta şi prevenirea diabetului de tip 2.

Previne cancerul

Concentraţia mare de antioxidanţi conţinută de ceaiul de iasomie ajută în lupta cu efectele negative ale radicalilor liberi (pot accelera procesul de îmbătrânire) asupra organismului.

Mai mult decât atât, cercetătorii israelieni au reuşit să obţină un medicament anti – cancer folosindu-se de un component al plantei de iasomie, studiile medicale ulterioare sugerând că un astfel de medicament poate inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. În prezent, testele clinice se află în plină desfăşurare.

ceai de iasomie
Ceai de iasomie – bogat in antioxidanti

Inhibă înmulţirea bacteriilor

Un studiu realizat la Kansas State University a demonstrat că ceaiul de iasomie poate inhiba înmulţirea bacteriilor (salmonella şi listeria).

Totodată, ceaiul de iasomie este benefic pentru formarea bacteriilor bune, cu rol important în procesul digestiei. Astfel, consumul regulat al acestuia îmbunătăţeşte rezistenţa intestinală,  prevenind, printre altele,  anumite tulburări precum diareea, bolile gastrice şi ulcerul.

Protejează de inflamaţiile cronice

Ceaiul de iasomie are rol analgezic, antimigrenos şi antiinflamator la nivelul articulaţiilor, ca de altfel, antiviral, putând fi consumat cu succes în special în timpul iernii, când organismul este mai sensibil şi mai expus virozelor respiratorii, gripelor sau guturaiului.

Ajută la protejarea corpului de inflamațiile cronice, ceea ce conduce la scăderea riscului bolilor de inimă şi al artritei, calmând, de asemenea, durerile minore.

Ajută sistemul digestiv şi elimină stresul

Ceasul de iasomie ajută intestinele să elimine toxinele dăunătoare corpului. Pe lângă aceasta, efectul calmant al iasomiei elimină stresul şi tensiunile acumulate, reducând, totodată, durerile de cap.

Studiile au arătat că mireasma plăcută de iasomie produce un efect calmant, scăzând frecvenţa cardiacă, liniştind simţurile.

Contraindicaţii

Ceaiul de iasomie este contraindicat femeilor însărcinate şi care alăptează, în hiperaciditate gastrică, gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi ulcer duodenal.

Utilizarea lui va fi întreruptă în perioadele în care sistemul imunitar este slăbit, întrucât ceaiul ar putea accentua această deficienţă.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *