Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

CASTRAVETELE AMAR, o sursă naturală de insulină vegetală – purifică sângele şi ajută digestia

Castravete amar (Momordica charantia), foarte bogat în antioxidanţi şi nutrienţi, este o plantă de origine asiatică, supranumită ‘’insulină vegetală’’, datorită acţiunii hipoglicemiante şi antidiabetice puternice.

Cunoscut şi sub denumirea de pepene amar, karela sau goya, castravetele amar a stârnit interesul ştiinţei, proprietăţile sale terapeutice fiind atestate de Departamentul Sănătăţii din Filipine, care a evidenţiat că fructul poate reduce nivelul glucidelor din sânge.

Bogat în vitamine şi minerale

În urma analizei compoziţiei castravetelui amar, specialiştii au fost plăcut surprinşi să descopere un conţinut foarte generos în vitamine şi minerale.

Printre acestea merită amintite vitaminele din grupul B, inclusiv vitamina B3, precum şi minerale  (calciu, magneziu şi potasiu) şi oligoelemente (fier, zinc, siliciu, nichel).

Conţinutul de grăsimi este scăzut, însă există cantităţi mai mari de fibre alimentare şi de carbohidraţi, ceea ce îl transformă într-un aliment excelent pentru sănătatea sistemului digestiv.

Cum se consumă

Fructele pot fi păstrate în stare proaspătă până la 2 săptămâni, în frigider. Se pot consuma în salate, sub formă de suc proaspăt (un pahar pe zi), de decoct sau de seminţe măcinate adăugate în mâncare.

Fructele se mai pot mura sau se pot usca, după care se dau prin râşniţa de cafea obţinându-se astfel  un praf pe care diabeticii îl consumă – un vârf de cuţit, înainte de masă.

Se pot administra şi capsule cu extract uscat de castravete amar, ca tratament antidiabetic, timp de 4 săptămâni, cu pauză de alte 4 săptămâni, însă doar la sfatul specialistului.

Pentru detoxifiere, se recomandă şi consumul zilnic al unui castravete amar, sub formă de piure, combinat cu sucul proaspăt de la o lămâie, în cură de 4 luni.

Purifică sângele

Castravetele amar este utilizat în mod tradiţional în tratarea stărilor de iritare şi de inflamare a organismului.

Specialiştii confirmă proprietăţile calmante şi antiinflamatorii ale fructului, recomandându-l cu succes în dietele de detoxifiere.

Stimulează foarte bine digestia

Graţie substanţelor pe care le conţine, castravetele amar stimulează sucurile gastrice.

Cantităţile mari de fibre alimentare şi de carbohidraţi îl fac un aliment deosebit de util pentru sănătatea sistemului digestiv.

Tratează diabetul zaharat de tip I şi II

Extractul de castravete amar are efect de reducere a glicemiei, precum şi acţiune antidiabetică.

De efectul de reducere a glicemiei este responsabilă substanţa ‘’polipeptid p’’, considerată o adevărată ‘’insulină verde’’, graţie efectului hipoglicemiant cu totul remarcabil. Un tratament cu acest compus poate determina reducerea dozei necesare de insulină pentru diabetul zaharat de tip I.

catravete amar.
Castravetele amar are efect hipoglicemiant remarcabil

De asemenea, momordina, o altă substanţă aflată în fructul de Momordica, are acelaşi efect hipoglicemiant şi antidiabetic puternic, chiar mai intens decît tolbutamida, medicamentul clasic folosit în diabetul de tip II.

Pentru prevenirea sau tratarea diabetului zaharat, beţi un pahar cu suc proaspăt de castravete amar în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, sau adăugaţi în meniul zilnic seminţe măcinate de castravete amar (se găsesc şi la Plafar). Totodată, puteţi  prepara un decoct, prin fierberea unor bucăţi din acest fruct în apă. Atenţie, însă! Nu luaţi în acelaşi timp şi medicamente pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge, deoarece riscaţi să suferiţi o scădere dramatică a glucozei!

Eficient în tratarea psoriazisului

Psoriazisul este favorizat de stres, tensiune permanentă, efecte adverse ale unor tratamente medicamentoase sau infecţii.

Castravetele amar poate fi eficient în tratarea acestei boli, prin efectele sale puternic detoxifiante, care purifică sângele şi detoxifică organismul. În acest caz, se recomandă administrarea unui castravete amar zdrobit şi amestecat cu zeama de la o lămâie, zilnic, pe stomacul gol.

Încetineşte evoluţia bolii canceroase

Studiile realizate în cadrul Universităţii Saint Louis din Statele Unite ale Americii au demonstrat că, extractul de castravete amar extermină celulele canceroase de la nivelul sânului şi întăreşte funcţia celulelor imunitare la persoanele cu cancer.

Cu toate acestea, cercetările se află în curs de desfăşurare, pentru a se stabili cu exactitate dacă extractul de castravete amar ar putea reprezenta un leac pentru cancerul la sân. Pe de altă parte, specialiştii confirmă efectele antitumorale ale fructului, care previn şi încetinesc evoluţia bolii.

În prezent, cercetările probează şi utilitatea castravetului amar în terapiile anti HIV/SIDA.

Proprietăţi antiherpetice

Studiile au arată că extractul de Momordica are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic sensibil la Aciclovir.

Astfel spus, proprietăţile sale antiherpetice pot aduce servicii semnificative terapeuticii actuale, ţinând cont de caracterul rebel al erupţiilor herpetice (orale şi genitale).

Contraindicaţii

Fructul este contraindicat în sarcină, alăptare, gastrită, ulcer, în timpul tratamentului cu medicamente pentru diabet, înaintea operaţiilor. Consumul excesiv de suc de castravete amar poate cauza dureri abdominale şi diaree.

2 comentarii

  1. Parcă cineva din Buzău l-a naturalizat, dar am o informație ca cine a cumparat semințe de la el nu au încolțit, si le vinde si scump…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *