Nu doar ceaiul de ghimbir este o sursă nepreţuită de sănătate, ci şi berea de ghimbir, o excelentă băutură energizantă, un adevărat afrodisiac cu un puternic efect revitalizant, care redă pofta de viaţă şi reface sistemul digestiv.
Despre berea de ghimbir este cunoscut faptul că îşi originea în Anglia secolului al VIII-lea, urmând să cucerească intreaga Americă. Din multitudinea de reţete pentru berea de ghimbir, nelipsite sunt ghimbirul, drojdia, lămâia şi zahărul.
Este bogată în proteine, carbohidraţi, fibre alimentare, aminoacizi esenţiali, vitamine şi minerale.
Ghimbirul, un condiment complet
În ghimbir au fost identificaţi aproximativ 500 de compuşi, condimentul deosebit de preţuit în bucătăriile orientale având proprietăţi afrodisiace, stimulative, tonifiante, antitoxice, hipotensive, antitusive, antivirale, analgezice, antiseptice, antifungice şi antitumorale.
Gingerolul, shogaolul şi zingerolul, cunoscute ca uleiurile volatile din ghimbir, au efecte analgezice, sedative şi antitermice.
Bere de ghimbir cu miere – Fără fermentare
Fără alcool, răcoritoare, berea de casă cu ghimbir şi miere aduse numeroase beneficii pentru sănătate, stimularea digestiei, calmarea greţurilor, protejarea ficatului şi scăderea colesterolului rău fiind incluse printre principalele proprietăţi benefice ale acestei licori afrodisiace, de altfel.
Ingrediente
150 gr. ghimbir, 3 linguri de miere, 1 litru de apă plată, 3 litri de apă minerală
Mod de preparare
Se fierbe apa plată, după care se adaugă în ea ghimbirul curăţat, proaspăt şi tăiat cuburi de 1 cm. Ȋn continuare, se acoperă vasul şi se lasă la fiert pentru încă jumătate de oră.
După această perioadă, se stinge focul, se adaugă mierea şi se amestecă. Se strecoară, iar lichidul (siropul) obţinut se pune în sticle şi se păstrează la frigider.
Mod de servire
În momentul servirii berii de casă cu miere şi ghimbir, se va adăuga în pahar o parte de sirop cu ghimbir şi 3 părţi de apă minerală.
Bere de ghimbir – Rețetă clasică
Spre deosebire de berea de ghimbir cu miere, următoarea reţetă necesită un timp mai îndelungat de preparare:
Ingrediente
15 gr. drojdie de bere, 2 lămâi, 3,5 litri apă fiartă, 200 gr. rădăcină de ghimbir rasă, 400 gr. zahăr
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, se adaugă ghimbirul ras, zahărul şi coaja rasă de la cele două lămâi. Peste ele se adaugă apa fierbinte, iar când se răceşte, se adaugă drojdia dizolvată în apă călduţă şi sucul de la lămâi, proaspăt stors.
Vasul se acoperă şi se lasă la fermentat la temperatura camerei, pe o perioadă de o zi sau două. Se strecoară, se adaugă în sticluţe mai mici şi se păstrează la frigider.
Contraindicaţii
Berea de ghimbir este contraindicată persoanelor cu inflamaţii ale stomacului sau ale plămânilor. Există cazuri în care persoanele sensibile pot suferi arsuri la stomac în urma administrării de ghimbir. Femeile însărcinate sunt sfătuite să consume cu prudenţă berea de ghimbir sau ghimbirul, în general, împotriva greturilor şi ameţelilor, însă nu pe termen lung.
Este contraindicată persoanelor cu pietre la fiere. De asemenea, orice preparat pe bază de ghimbir este interzis cu două săptămâni înainte celor care se pregătesc de o intervenţie chirurgicală.
Alte contraindicaţii ale ghimbirului: hemoragii, boli inflamatorii ale pielii, gastrită hiperacidă, febră mare, ulcere.
prin atata fierbere, scade apa plata si daca pui mierea in apa fierbinte,isi pierde vitaminele!.