Vinul din flori de păpădie (Taraxacum officinale), bun diuretic, coleretic şi antipiretic, este un excelent tonic, elimină toxinele din organism, îmbunătăţind procesele metabolice.
Bun diuretic, coleretic şi antipiretic, vinul din flori de păpădie este totodată un minunat tonic natural, creşte pofta de mâncare, îmbunătăţeşte procesele metabolice, elimină toxinele din organism.
Mai mult decât atât, cura cu acest preparat previne ateroscleroza, fiind benefică în bolile de ficat şi cele ale tractului gastro – intestinal.
Vin din flori de păpădie – Reţetă
Pentru 4 litri de vin:
Ingrediente
1 borcan de un litru plin cu flori de păpădie – se folosesc doar corolele păpădiei (floarea, fără tulpină)
1 kg. zahăr brun
1 lămâie
4 litri de apă
1 linguriţă de drojdie
Mod de preparare
Florile proaspete de păpădie se aşează într-o sită şi se spală sub jetul de apă, după care se pun într-un vas înalt, emailat.
Lămâia se curăţă de coajă, se stoarce, iar sucul şi coaja de lămâie se toarnă peste florile de păpădie. În continuare se toarnă 3 litri şi jumătate de apă. Vasul se pune pe foc mic, iar lichidul se lasă să fiarbă timp de câteva minute, apoi se trage de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 24 de ore.
A doua zi, într-un vas emailat, în jumătate de litru de apă se dizolvă zahărul. Se pune la fiert până când se transformă într-un sirop, iar apoi se toarnă peste infuzia din flori de păpădie.
La final, în preparat se adaugă drojdia dizolvată în puţină apă caldă. Recipientul se acoperă cu un tifon şi se lasă la fermentat într-un loc întunecos şi călduros timp de 2 zile.

Se strecoară, se toarnă într-un recipient din sticlă şi se acoperă cu un capac din plastic găurit în care se introduce un furtun pentru eliminarea dioxidului de carbon. Pentru continuarea procesului, vinul se lasă într-un loc întunecos.
După o săptămână, lichidul ‘’se trage’’ din recipientul de sticlă, cu ajutorul unui furtun, pentru a nu agita depunerea de pe fundul vasului. Se păstrează în sticle de culoare închisă, bine astupate, care se mai lasă timp de 4 – 6 săptămâni, înainte ca vinul să fie consumat.
Vinul din flori de păpădie poate fi păstrat într-un loc răcoros, termenul de valabilitate fiind de maximum 1 an de zile.
Administrare
Se administrează câte 80 ml. de vin din flori de păpădie, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, pe o perioadă de cel mult 2 săptămâni.
Florile de păpădie, tonic general
Datorită proprietăţilor sale de a stimula producţia de sucuri digestive şi bila, păpădia poate fi utilă pentru inflamaţia şi congestia ficatului şi vezicii biliare.
Florile de păpădie stimulează stomacul, splina, pancreasul şi digestia, în general. Flavonoidele, compuşii care dau florilor culoarea galbenă, sunt aceeaşi antioxidanţi care se găsesc în vinul roşu şi în ceaiul verde, ce ajută în lupta împotriva bolilor.
Sunt un foarte bun diuretic natural, eliminând toxinele şi purificând sângele, ceea ce înseamnă că ficatul este eliberat de stres. Pe lângă beneficiile aduse ficatului, florile de păpădie acţionează şi asupra vezicii biliare, despre care ştim că este responsabilă pentru un flux biliar adecvat care să utilizeze grăsimile în mod corespunzător.
Intetesant