SUC de CĂTINĂ: preparare, administrare, beneficii, tratamente

Cătina (Hipophae rhamnoides) conține aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman.

Cătina are un conținut ridicat de vitamina F, dar și E.

Vitamina E este numită și vitamina tinereții, deoarece este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism.

Cătina este este foarte bogată și în vitaminele A, C, PP, la care se adaugă întreg complexul vitaminic B.

Sucul de cătină

Fructele de cătină se pot culege pe toată durata toamnei și a iernii, chiar și atunci când sunt înghețate (se pot păstra la rece, în frigider, vreme de 1-2 săptămâni).

Mod de preparare

Fructele proaspete de cătină se zdrobesc cu o lingură de lemn (sau ȋn blender). Nu se filtrează.

Pentru a face mai suportabil gustul destul de acru și astringent al acestui nectar din pulpa și coaja fructului de cătină, se poate adăuga miere de albine curată (în proporție de 3:1), care îi și potențează efectul.

Mod de administrare

Pentru intărirea sistemului imunitar, se consumă zilnic, 50-100 ml. suc de cătină (50 ml = un sfert de pahar), o cură durând cel puțin 1 lună.

Sucul de cătină este un elixir regenerant și detoxifiant foarte puternic, mai ales atunci când este asociat cu o alimentație lacto-vegetariană.

Sucul de catina, detoxifiant puternic

Cura cu suc de cătină poate da rezultate de excepție în boli grave:

Boli ale sistemului respirator

Cura cu suc de cătină are efecte puternice și stabile în timp, în cazul bolilor sistemului  respirator (bronşită cronică, astm), sensibilității la infecțiile respiratorii ale persoanelor intoxicate prin fumat, care lucrează în mediu toxic.

  • Se consumă 50-100 ml. suc de cătină, timp de 1 lună.

Stări depresive

Sucul de cătină este bogat în serotonină – un neurotransmițător care induce o stare de calm, de curaj și de optimism.

  • Se ține un regim cu multe crudităti și se bea câte un sfert de pahar de suc, dimineața și seara, cel puțin 1 lună.

Infecții virale

În herpes, hepatita virală A, B și C, HIV, acțiunea cătinei nu se manifestă direct asupra virușilor, ci prin stimularea imunitară, care se face gradat.

  • Se consumă 50-100 ml. suc de cătină, cel puțin 40 de zile.

Cancer cu diverse localizări

  • În acest tip de afecțiuni, combinația dintre sucul de cătină (un sfert de pahar) și sucul de usturoi (2-3 lingurițe) este foarte eficientă. În leucemie, o cură de 1-2 luni cu suc de cătină are efecte miraculoase.

Contraindicații

Cătina nu se consumă în sarcină, alăptare, în paralel cu medicamente anticoagulante și anti-plachetare, cu medicamente antiinflamatoare, pancreatită acută, colecistită acută. Ȋn caz de alergii și astm se cere sfatul specialistului, înainte de a urma o cură cu cătină. Cătina se consumă cu prudență de către hipertensivi, coronarieni și hipertiroidieni.

1 comentariu

  1. Îmi place ,articol foarte cuprinzător.
    Așa ar trebui să cuprindă toate postările. (Indicații și contraindicații)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *