Atât strugurii negri, cât şi cei albi, sunt bogaţi în substanţe nutritive, reprezentând o sursă naturală de antioxidanţi şi vitamine.
Strugurii ocupă un loc important în alimentaţie, însă şi în tratamentele medicale, multiplele lor beneficii recomandându-i în afecţiuni hepatice, stres cronic, anemii, astenii, stări de convalescenţă.
Strugurii negri, printre cele mai sănătoase fructe
Diferitele studii medicale confirmă faptul că strugurele negru se numără printre cele mai sănătoase fructe.
Sunt diuretici, laxativi, coleretici, colecistokinetici, detoxifianți, hipocolesterolemianți, regeneratori hepatici, combat insomniile şi sunt calmanți.
Specialiştii au numit strugurii negri ‘’polivitamine naturale’’, întrucât conţin o serie bogată de oligoelemente care fortifică organismul, oferindu-i vitalitate.
Ce conţin strugurii negri
Strugurii negri conţin calciu, fosfor, potasiu, sodiu, fier, vitaminele A, B1, B2, C, niacină şi taninuri, licopen, bioflavonoide, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, cupru, mangan, antocianide, melatonină şi acid elagic.
Resveratrolul din strugurii negri
Prezent, în general, în fructele de culoare violet – neagră, resveratrolul se găseşte în compoziția strugurilor negri. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali cunoscuţi, cu un potenţial (antioxidant) de 50 de ori mai mare ca a vitaminelor C şi E la un loc.
În ceea ce priveşte protecţia antioxidativă, resveratrolul din strugurii negri este de până la 20 de ori mai puternic decât vitamina E, protecţia sa antioxidativă împiedicând oxidarea colesterolului (LDL), scăzând nivelul sangvin al colesterolului total şi al trigliceridelor, fiind, de asememenea, un vasodilatator arterial.
Tot acest antioxidant puternic poate reduce dezvoltarea melanomului malign, prezentând acţiune citostatică în cancerul de sân, iar prin micşorarea nivelului colesterolului total sangvin, previne şi combate osteoporoza.
Licopenul are efecte antitumorale
Licopenul, colorantul roşu, este substanţa cu efecte antitumorale dovedite în cancerul de sân, prostată, vezică urinară, pancreas, plămâni şi piele, în cancerul cervical, ovarian, uterin, intestinal.
Licopenul, cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor, reduce semnificativ riscul aterosclerozei, incidenţa infarctului miocardic scăzând cu 20% – 50% în cazul celor care consumă frecvent struguri negri.
Totodată, cercetătorii studiază efectele licopenului în ceea ce priveşte prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a bolii Alzheimer.
Bioflavonoidele – tonic cardiac
Bioflavonoidele din strugurii negri joacă un rol important în întărirea peretelui capilar, crescând rezistența capilalelor, ajustându-le permeabilitatea, prevenind formarea de varice şi de hemoroizi.
Cele mai cunoscute bioflavonoide sunt cele precum rutina, quercetina, hesperidina, naringina, baicalina şi picnogenolul.
Pe lângă efectul sinergic cu vitamina C, bioflavonoidele acţionează ca un tonic cardiac, au efect antiaginos, antiaterosclerotic şi antitrombotic, previn ridarea şi îmbătrânirea pielii, menţinându-i sănătatea.
Acizii graşi Omega 3 şi 6
Acizii graşi Omega 3 cresc timpul de sângerare, scad fibrinogenul şi agregarea plachetarâ, reducând întinderea zonei de necroză cardiacă post – infarct recent. Totodată, regularizează ciclul menstrual, diminuand frecvenţa şi intensitatea durerilor menstruale.
Acizii graşi Omega 6 sunt incluşi în structura membranelor neuronale, asigurând buna funcţionare a sistemului nervos central.
Tanininii şi polifenolii luptă contra radicalilor liberi
Spre deosebire de strugurii albi, strugurii negri conţin mai mulţi tanini şi polifenoli – substanţe care protejează celulele de atacul radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură a organismului.
Extrem de bogaţi în flavonoizi, strugurii negri protejează inima şi arterele, eliminând toxinele din sânge.
Fibrele îmbunătăţesc digestia
În special pieliţa şi seminţele strugurilor negri sunt laxative, previn constipaţia, sunt bogate în fibre, curăță şi purifică intestinele, favorizând absorbţia nutrienţilor şi reducând inflamaţiile.