SIROP și DULCEAȚĂ din FLORI de PĂPĂDIE (cu valoare terapeutică)

Florile de păpădie conțin vitamine (A, B, C, și D), proteine, glucide, tanin, sterol colină și acid cafeic.

Conțin compuşi numiţi flavonoide, care dau florilor culoarea galben – antioxidanţi care ajută în lupta împotriva bolilor.

Florile de păpădie au fost folosite de secole în medicina tradițională, în special pentru un ficat sănătos, pentru un bun sistem digestiv și ca un mod natural de a elimina retenţia de apă din organism.

Sunt comestibile, având rol terapeutic de a stimula stomacul, splina, pancreasul şi digestia în general.

Flori de păpădie cu miere

  • 2 pumni de petale galbene de păpădie
  • 1 baton de scorţişoară
  • 3 cuişoare
  • 500 g miere curată

Se amestecă cei 2 pumni de păpădie (doar capitulul înflorit, fără caliciu) cu batonul de scorţişoară, cuişoarele şi mierea şi se toarnă amestecul într-un borcan cu capac.

Se înșurubează capacul şi se lasă mierea vreme de 3 săptămâni într-un loc cald, însă nu la soare. Siropul se consumă uns pe pâine, inclusiv petalele.

Efecte asupra sănătăţii:

  • Este hematopoietic (ajută la formarea sângelui)
  • Calmează tusea
  • Ajută ficatul şi bila
  • Este benefic în combaterea calculilor biliari.

Dulceață de păpădie

  • 1 kg de flori de păpădie
  • 0,5 litri de apă fierbinte
  • 1 kg de zahăr organic
  • 5 lămâi de mărime mică, tăiate mărunt, cu coajă cu tot
  • 250-300 ml apă

Florile de păpădie se pun în cei 0,5 litri de apă fierbinte și se aduc până la punctul de fierbere.

Se lasă pe foc mic timp de 2 minute. Apoi se stinge flacăra, se lasă vasul acoperit 20 de minute, și se strecoară lichidul, presând florile cât mai bine.

În continuare, florile de păpădie se amestecă cu zahărul și se fierbe din nou pentru 5 minute. Se adaugă și lămâile și se mai lasă să fiarbă încă 5 minute, amestecând permanent.

Se îndepărtează de pe foc, se lasă să stea 30 de minute în vas acoperit, apoi se adaugă cei 250-300 ml apă și se fierbe încă 1 minut.

Administrare

Se ia cu 30 de minute înainte de masă:

  • copiii până la 3 ani – 1/2 linguriță de două ori pe zi;
  • copiii între 3 și 15 ani – câte 1 linguriță de trei ori pe zi;
  • adulții – câte 1 lingură de trei ori pe zi.

Recomandări

Se folosește pentru tratarea inflamatiilor gâtului, bronșite, afecțiuni pulmonare, răceli, reumatism, tuberculoză, gută, boli ale aparatului locomotor.

Extern: se aplică și sub formă de comprese, pe articulațiile bolnave.

1 comentariu

  1. Sunt ff interesată de astfel de articole m.ar interesa și ce plante combat sau ajută la vindecarea diabetului și la normalizarea glicemiei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *