SALATĂ DE PĂTRUNJEL – bună pentru digestie, hipertensiune, osteoporoză

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) continue să reprezinte ‘’ţinta’’ unor studii medicale cu rezultate uluitoare, ce plasează acest zarzavat tradiţional mai degrabă în farmacii, decât pe tarabele din pieţe.

Rădăcina de pătrunjel are aplicaţii terapeutice extraordinare, însă, pentru a le obţine, este foarte important ca leguma să fie proaspătă, şi nu conservată prin congelare (după 2 săptămâni de congelare, se pierd aproximativ 50% din majoritatea vitaminelor).

Un preparat din rădăcină de pătrunjel este salata, o formă eficientă de administrare, din punct de vedere terapeutic.

Salată din rădăcină de pătrunjel

Salata din rădăcină de pătrunjel este un minunat remediu natural pentru stimularea digestiei şi a tranzitului intestinal (combate constipaţia).

În plus, este un puternic stimulent al activităţii ovarelor, dat fiind faptul că această legumă conţine apiol, o substanţă care dă mirosul aromat şi care efecte de stimulare a acestor glande endocrine.

Mod de preparare

Salata se obţine dând prin răzătoare rădăcinile proaspete de pătrunjel, bine spălate în prealabil. Peste pătrunjelul ras se adaugă morcov proaspăt (ras), ulei presat la rece, puţin suc proaspăt de lămâie şi sare după gust.

La salată din rădăcină de pătrunjel se mai pot pune rădăcina de ţelină, varză sau sfeclă roşie rasă, mărar sau pătrunjel verde.

Administrare

Se consumă minimum 50 de gr., în cure de 7 – 14 zile.

Previne hipoglicemia

Scăderea glicemiei datorată unor deficiențe metabolice duce la incapacitatea de concentrare, dureri de cap şi vertij. Pe lângă acestea, se ajunge la nevoia imperioasă al consumului de alimente dulci (una dintre principalele cauze ale apritiei diabetului).

Salata de pătrunjel consumată frecvent ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge, prin reglarea secreţiei de insulină, precum şi a activităţii glandelor cortico – suprarenale.

Previne formarea calculilor biliari

Administrarea regulată a salatei din rădăcină de pătrunjel stimulează colecistul să evacueze bila, prevenind formarea stazelor şi calculilor (pietrelor) la acest nivel.

Printre altele, salata din rădăcină proaspătă de pătrunjel reglează nivelul colesterolului şi al bilirubinei din lichidul biliar.

Garant al bunei digestii

Consumată ca aperitiv, în special în salate, rădăcina de pătrunjel este un remediu natural în dispepsie, indigestie.

Aceasta stimulează producţia de sucuri gastrice, încurajează mişcările musculaturii netede a tubului digestiv. Totodată, are efecte efecte carminative, prevenind formarea gazelor în intestin şi apariţia colicilor abdominale.

radacina de patrunjel
Radacina de patrunjel are efecte carminative

Tratează hipertensiunea

Specialiştii au observant că persoanele care consumă în mod frecvent rădăcină de pătrunjel beneficiază de o scădere şi stabilizare a presiunii arteriale, datorată acţiunii principiilor aromatice din pătrunjel, la nivelul sistemului nervos central. Studiile au arătat că puternicul efect diuretic al pătrunjelului scade presiunea sanguină.

În plus, rădăcina de pătrunjel este foarte bogată în potasiu, contribuind la normalizarea ritmului cardiac, fiind recomandată chiar ca adjuvant în aritmia cardiacă.

Combate constipaţia

Salata din rădăcină de pătrunjel este un bun laxativ, întrucât fibrele sale nedigerabile împing materiile reziduale în colon, în timp ce anumite principii active stimulează peristaltismul intestinal.

Pentru aceasta, salată de pătrunjel şi morcov mai poate fi combinată cu oţet de mere cu miere.

Adjuvant în osteoporoză

Consumul regulat al salatei de pătrunjel stimulează producţia de hormoni estrogeni, despre care se ştie că sunt responsabili pentru asimilarea calciului şi pentru consolidarea oaselor.

Pentru a beneficia de aceste calităţi terapeutice, este foarte importantă să se urmeze reţeta prezentată, din care să nu lipsească  uleiul de măsline, varza şi mărarul verde. Ca atare, se recomandă să se consume minimum 50 gr. de salată, de cel puţin 5 ori pe săptămână.

Contraindicaţii

Salata din rădăcină crudă de pătrunjel este contraindicată femeilor însărcinate.

Bolnavii renali cronic vor administra cu precauţie rădăcina de pătrunjel, astfel că în primele zile, se va consuma o cincime din doza normală (poate avea efecte iritante la nivelul rinichilor).

4 comentarii

    1. Care este diferenta intre radacina de patrunjel (cum il recunoastem) si radacina de pastarnac (tot asa, cum il recunosti) ? Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *