Crinul sălbatic (Hemerocallis fulva), galben-portocaliu, este folosit în scopuri medicinale din cele mai vechi timpuri.
Se mai numeşte şi ‘’Doamna şanţului’’, deoerece creşte în mod sălbatic, este o plantă erbacee, perenă, rizomatoasă, aparţinând familiei Xanthorrhoeaceae care se înmulţeşte prin rizomi.
Se spune că cel care se apropie dimineaţa de florile crinului galben, le atinge şi le inhalează mireasma, va avea, întreaga zi, energie şi bucurie.
Cercetările savanţilor îi confirmă calităţile antimicrobiene, hemostatice, antiinflamatoare, de vindecare a rănilor.
Recoltare
Crinul sălbatic înfloreşte de la începutul primăverii până la sfârşitul toamnei. Are câte 10-20 de flori pe tulpină, fiecare floare deschizându-se independent pentru o singură zi, urmată succesiv de o alta.
În scop medicinal, frunzele, florile şi tulpinile se culeg pe toată perioada înfloririi. Rădăcinile se recoltează toamna sau primăvara.
Preparatele din flori şi frunze de crin sălbatic pot fi utilizate ca remediu împotriva arsurilor sau pentru sănătatea şi frumuseţea pielii.
![](https://topremediinaturiste.ro/wp-content/uploads/2017/07/crin-salbatic.jpg)
Flori şi frunze, pentru arsuri uşoare
- Se toacă, împreună, florile şi frunzele unui crin. Se iau 4 linguri de masă tocată şi se infuzează timp de 30 de minute într-o cană de apă clocotită. Se ia o bucată de tifon împăturit, se îmbibă în infuzia strecurată şi se aplică pe zona afectată.
Demachiant din petale de crin
Se adaugă 2 linguri de petale tocate în 200 ml. ţuică. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat, la întuneric, timp de 7 zile. Se stoarce prin presare, se amestecă cu 1 linguriţă de suc de lămâie şi 2 linguri de glicerină.
Înainte de folosire, 1 lingură de demachiant se diluează în 4 linguri de apă fiartă şi răcită. Cu această loțiune se şterge faţa de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara. Tratamentul conferă tenului delicateţe şi strălucire.
Tonic din flori de crin, pe bază de ulei
Se toacă flori prospete de crin şi se pun într-un borcănel. Peste ele se toarnă ulei de măsline rafinat. Borcanul se închide ermetic şi se lasă la geam, la lumina soarelui, timp de 2-3 săptămâni, scuturându-se periodic.
Înainte de culcare, faţa spălată în prealabil se tamponează cu ulei de crin. Tratamentul se repetă de 3-4 ori pe săptămână. Tenul devine astfel proaspăt şi capătă un aspect tânăr.