Pudra de Lucuma – Îndulcitor Natural cu Indice Glicemic Scăzut

Lucuma este un fruct exotic care continuă să câștige popularitate în întreaga lume, grație valorii sale medicinale semnificative și gustului său plăcut, comparat, deseori, cu cel de caramel.

Sursă de antioxidanți, fibre, carbohidrați, vitamine și minerale, lucuma nu conține gluten, asigurând buna funcționare a organismului și a sistemului imunitar, scăderea tensiunii arteriale și protejarea împotriva unor forme de cancer.

Cum se obține pudra de lucuma

Arborele Pouteria Lucuma (din Peru) ajunge, de regulă, la o înălțime de 8-15 metri și poate produce până la 500 de fructe anual. Acestea sunt recoltate în perioada ianuarie-aprilie și pot fi consumate crude, însă dat fiind faptul că sunt foarte perisabile, cel mai frecvent, sunt deshidratate și transformate în pulbere, prin măcinare.

fruct
Lucuma – Fruct

Metoda de uscare a fructelor Lucuma implică un proces de încălzire la temperatură joasă, menit pentru păstrarea integrității beneficiilor sănătoase ale fructului. Odată uscate, fructele sunt măcinate într-o pulbere fină, care păstrează intacte betacarotenul și vitaminele acestora.

Ce spune știința despre lucuma

♣ Fructul dulce cu calități nutriționale excepționale, cunoscut, în prezent, ca ”Aurul Incașilor”, conține doar 17% zaharuri nerafinate și naturale, fapt ce îl transformă într-un înlocuitor ideal al zahărului și/sau îndulcitorilor artificiali (ideal pentru diabetici)

♣ Conținutul ridicat de fibre ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prin încetinirea ritmului de pătrundere a glucozei în fluxul sanguin

♣ Reglează nivelul colesterolului și trigliceridelor, datorită conținutului bogat de niacină, vitamine B1 și B2, carbohidrați și fibre

♣ Bogată în amidon și săracă în acizi, lucuma reprezintă o sursă bună de minerale și fier, răspunzător de producerea globulelor roșii, cu rol de oxigenare a organismului

♣ Studiile efectuate asupra fructului au demonstrat eficacitatea sa la întărirea oaselor și dinților, grație conținutului de fosfor și calciu

♣ Generoasă în caroten, lucuma este recomandată pentru întărirea imunității și păstrarea sănătății pielii

♣ Niacina (vitamina B3) și Riboflavina (vitamina B2) ajută la buna funcționare a sistemului nervos

 ♣ Extractul de lucuma prezintă proprietăți de vindecare a rănilor, prin regenerarea țesuturilor și inducerea migrării celulelor

pudra lucuma
Pudra de Lucuma

Cum ne putem bucura de lucuma

Obținută din fruct, pudra de lucuma are un gust specific, dulce și parfumat, asemănător caramelului. Cel mai adesea este folosită la prepararea înghețatei de casă, însă este introdusă ca supliment într-o varietate de deserturi, piureuri, fulgi de ovăz, iaurt, fără a crește nivelul de zahăr din sânge.

Gustul de zahăr ars permite introducerea lucumei în aproape orice rețetă de prăjituri sau cremă. Mai mult decât atât, savoarea irezistibilă recomandă lucuma în prepararea smoothie-urilor.

Textura pudrei este similară cu zahărul tos, produsul constituind un înlocuitor ideal al zahărului brun în raport de 2:1 – pentru fiecare lingură de zahăr brun se adaugă 2 linguri de pulbere.

O modalitate simplă a introducerii pudrei în alimentație este amestecarea acesteia cu apă sau lapte. Este recomandat consumul a 1 sau 2 lingurițe pe zi.

Rețetă de smoothie cu lucuma

  • Ingrediente

1 cană cu lapte de migdale, 1 cană cu apă, ½ ceașcă cu lapte de cocos, ½ banană bine coaptă, 1 linguriță scorțișoară, 2 linguri cu pudră de lucuma, 1 lingură cu semințe de Chia, ½ linguriță ștevie (îndulcitor natural)

  • Mod de preparare

Se adaugă toate ingredientele în blender, se amestecă bine până la omogenizare și se servește proaspăt.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *