Năpraznicul (Geranium robertianum) este planta cu efect antibiotic, folosită cu succes în calmarea inflamaţiilor, detoxifierea organismului şi combaterea infecţiilor.
Părţile aeriene ale plantei conţin geranină, ulei volatil, acid elagic, tanoizi şi rezine.
Infuzie combinată de năpraznic
Într-o cană cu 250 ml. de apă se pun 2 linguri de frunze şi flori uscate (doar mărunţite uşor) de năpraznic. Se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa, când preparatul se filtrează (macerat), iar planta rămasă se opăreşte cu încă o cană de apă. Se lasă la răcit timp de o jumătate de oră, la temperatura camerei, după care se filtrează.
La final, maceratul se combină cu infuzia răcită. Infuzia combinată se bea înghiţitură cu înghiţitură, unii terapeuţii recomandând consumul acesteia cu lingura.
Cancer intestinal
Isabell Shipard, o fitoterapeută din Australia, a consemnat numeroase cazuri de cancer intestinal, unele dintre ele foarte avansate, intrate în remisie după tratamentul cu infuzie de năpraznic, urmat pe o perioadă de aproximativ 1 an. Tratamentul este de mare ajutor şi împotriva cancerului vezicii urinare şi a cancerului de prostată.
♣ Se bea câte 1 litru pe zi de infuzie, administrată în mai multe reprize, timp de 10-12 săptămâni, urmate de o pauză de 2-3 săptămâni, după care se poate relua.
Iradiere (sechele după iradiere)
Infuzia de năpraznic combate într-un timp rapid efectele iradierii, îndepărtând ulterior anumite sechele. Planta este eficientă în combaterea bolilor de piele produse în urma expunerii excesive la soare, diferitelor formaţiuni tumorale apărute în urma contaminării radioactive.
♣ Se administrează minimum 1 litru pe zi de infuzie combinată de năpraznic.
![napraznic](https://topremediinaturiste.ro/wp-content/uploads/2016/01/Herb-Robert-2-CGP-1.jpg)
Adjuvant în diabet
Tratamentul cu infuzie de năpraznic are un efect uşor hipoglicemiant, datorită principiilor active amare din compoziţia plantei. De asemenea, această cură măreşte diureza, prevenind apariţia problemelor vasculare specific diabetului (efect antioxidant).
♣ Ca adjuvant în diabet, se beau câte 2-3 căni de infuzie pe zi, în cure de 30 de zile, urmate de o pauză de 10-14 zile.
Diaree, colită de fermentaţie
Pentru efecte rapide în diaree, colită de fermentaţie, se administrează 1 litru de infuzie combinată de năpraznic, zilnic.
Adjuvant în hemoragii interne, ulcere hemoragice
Administrat în doze mari, năpraznicul opreşte hemoragiile, favorizând coagularea sângelui şi formarea ţesuturilor cicatriceale.
♣ Ca adjuvant în hemoragii interne, ulcere hemoragice, se administrează câte 4 căni pe zi de infuzie combinată de năpraznic.
Herpes ocular
Potrivit unui studiu realizat de un colectiv de patru medici români şi publicat în revista „Oftalmologia”, timpul de vindecare al herpesului ocular poate fi grăbit prin tratamentul cu infuzia combinată de năpraznic, gălbenele (Calendula officinalis) şi brusture (Arctium lappa).
♣ Se prepară o infuzie combinată din cele trei plante, prin adăugarea a câte 2 linguriţe din fiecare la o cană de apă. Cu infuzia obţinută se fac de 2-3 ori pe zi comprese, aplicate pe ochii cu pleoapele închise şi care se lasă să acţioneze timp de 30-60 de minute.
Precauţii
Bărbaţii cu probleme de prostată sunt sfătuiţi să folosească planta cu precauţie, întrucât ea poate agrava boala prin producerea de iritaţii sau mărirea în volum a prostatei.
În acest caz, tratamentul se suspendă şi pacientul îşi revine rapid. Se mai poate face un tratament de 2-3 zile cu tinctură de ghimpe (Xanthium spinosum) şi de pufuliţă (Epilobium alba, Epilobium montana), după care cura se poate relua cu atenţie.