Consumaţi SFECLĂ ROŞIE ȋn aceste doze – cheie şi obţineţi 10 beneficii majore pentru sănătate

SONY DSC

Sfecla roşie este un ajutor extraordinar pentru organism în timpul sezonului rece.

Folosirea ei în alimentaţie are, pe lângă virtuţi culinare, şi virtuţi medicale de prevenire sau tratare  a bolilor.

Celuloza din sfeclă elimină din organism toxinele, îmbunătăţeşte funcţionarea tractului intestinal, fiind un remediu redutabil în tratarea obezităţii şi constipaţiei.

Manganul scade nivelul de zahăr în sânge, ajută în lupta cu scleroza şi elimină surplusul de apă din organism. Însă nu doar acestea sunt proprietăţile terapeutice ale sfeclei.

Înainte de a afla alte puncte forte ale sale, este important să ştim cum se prepară şi se administrează.

Cura cu sfeclă crudă

Pentru a profita la maximum de arsenalul de substanţe benefice pentru sănătate, este recomandat ca sfecla să fie consumată în stare crudă.

Chiar dacă nu are un gust grozav,  ea conţine  substanţe extrem de puternice, ceea ce impune ca tratamentul să fie dozat cu anumită atenţie, în cantităţi precise, după cum urmează:

♣ Sfecla roşie, crudă, nu se consumă singură, ci este asociată în salatele de crudităţi, în proporţia 1:2 – 1:3, cu alte rădăcinoase, precum morcovul, ţelina, pătrunjelul, sau cu salata verde ori varza roşie. Pentru a-şi exercita proprietăţile terapeutice, doza zilnică recomandată este de 100-150 gr.  O cură cu sfeclă crudă durează minimum 2 săptămâni, durata maximă fiind de 2 luni.

Previne cancerul

Bogăţia de substanţe cu efecte antioxidante şi antitumorale (vitaminele C, A, B1, B2; fibrele insolubile; flavonoidele) este utilă pentru prevenirea leucemiei, a cancerului pulmonar, colo-rectal, gastric. De asemenea, sfecla crudă consumată în salate este eficientă şi în profilaxia formelor de cancer hormono-dependente, precum cel testicular, de prostată sau la sân.

Împiedică oxidarea colesterolului

Rădăcina de sfeclă conţine vitamine şi pigmenţi organici care împiedică oxidarea colesterolului şi trigliceridelor pe pereţii arterelor, prevenind sau stopând procesul de îngroşare a acestora. Astfel spus, cura cu această legumă tratează ischemia cardiacă şi ateroscleroza.

Elimină toxinele

Sfecla roşie are efecte detoxifiante foarte intense. Substanţele active pe care le conţine ajută la eliminarea toxinelor încă de la nivel celular şi la eliminarea lor prin colon, transpiraţie şi diureză.

Protejează ficatul

Sfecla roşie este foarte bine tolerată de ficat şi previne evoluţia hepatitelor cronice spre ciroză sau spre cancerul hepatic (tratează hepatita cronică). Consumată crudă, aceasta protejează celulele hepatice, ajutând la regenerarea lor mai rapidă şi stimulându-le funcţionarea normală.

SONY DSC
Sfecla rosie sprijina sistemul natural de aparare al organismului

Previne complicaţiile diabetului

Printre alimentele recomandate pentru stabilizarea glicemiei pacienţilor cu diabet de tip I şi II este inclusă şi sfecla roşie. Deşi are un gust dulce pronunţat şi este bogată în hidraţi de carbon, această legumă conţine fibre alimentare şi compuşi cu efect uşor hipoglicemiant, fiind uşor de tolerat de către diabetici. Ȋn plus, are  efecte diuretice şi previne complicaţiile cardiovasculare ale diabetului.

Vindecă constipaţia

Fibrele alimentare, laolaltă cu polizaharidele pe care această rădăcinoasă le secretă, au proprietatea de a debloca tranzitul intestinal şi de a elimina toxinele din colon.

Protejează inima

O porţie de 150 gr. de sfeclă roşie conţine 16% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult şi 12% din necesarul de magneziu – ambele sunt minerale sunt esenţiale pentru menţinerea funcţionalităţii inimii, pentru sănătatea sistemului nervos şi a celui muscular.

Menţine sănătatea sistemului digestiv

Sfecla este una una din cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina B9 – 200 gr. conţin aproximativ 50% din necesarul zilnic din această vitamină, foarte importantă pentru activitatea cardiovasculară, a sistemului nervos şi digestiv.

Sprijină imunitatea

O porţie de 200 de grame din acest aliment asigură nu mai puţin de 25% din necesarul zilnic de vitamina C – supranumită şi ‘’vitamina imunităţii’’, având un rol esenţial în menţinerea sănătăţii şi funcţionalităţii sistemului natural de apărare al organismului. În plus, vitamina C vitamina este esenţială pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular şi cel nervos.

Combate anemia

Pe lângă fier, sfecla roşie mai conţine magneziu şi vitamina B6, care sunt esenţiale pentru asimilarea acestui oligoelement şi pentru combaterea anemiei. Totodată, această rădăcinoasă stimulează hematopoieza, mai exact, procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor).

Precauţii

În unele cazuri, în urma consumului de sfeclă roşie, urina capătă o culoare roşie, fapt care nu arată vreo afecţiune sau intoxicaţie, ci doar o incapacitate parţială a organismului de a asimila anumiţi nutrienţi din sfeclă.

Datorită efectelor sale puternic detoxifiante, este posibil ca unele persoane care ţin cura cu sfeclă roşie să se confrunte, în primele săptămâni, cu stări de greaţă, tulburări de tranzit intestinal, miros neplăcut al excreţiilor- toate aceste semne sunt cunoscute ca reacţie de dezintoxicare şi sunt semnul că tratamentul funcţionează şi dă rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *