Păpădia, una dintre cele mai puternice ierburi detoxifiante, conţine principii amare ce tonifică ficatul obosit, stimulează activitatea rinichilor şi a intestinelor.
Principala acţiune a păpădiei constă în eliminarea toxinelor din organism.
Din rădăcina de păpădie uscată, care poate fi recoltată din timp, însă care poate fi achiziţionată şi din magazinele tip Plafar sau cele cu produse naturiste, se pot obţine adevărate poţiuni tonifiante.
Decoct din păpădie
Cura cu decoct din rădăcină de păpădie contribuie în mod semnificativ la normalizarea circulaţiei sângelui şi a ritmului cardiac. Este un valoros tratament adjuvant în ciroza hepatică, dereglări ale glandei tiroide şi cistită. Consumat corespunzător, decoctul este poate fi un bun diuretic, ajutând la eliminarea calculilor renali (pietre la rinichi).
Mod de preparare
La o cană cu apă (250 ml.) se adaugă 2 linguri (30 gr.) de rădăcină de păpădie uscată şi mărunţită. Se lasă să fiarbă la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se filtrează şi se păstrează la frigider cel mult 2 zile.
Administrare
Se administrează 2 linguri (30 ml.) de decoct, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă, în cură de 3 săptămâni. După o pauză de 1 săptămână, cura poate fi reluată.
Decoct din păpădie şi hrean
Acest preparat este recomandat, în special, persoanelor care suferă de bronşită cronică, afecţiuni reumatice sau boli intestinale.
Mod de preparare
Într-un litru de apă se adaugă 100 gr. rădăcină de păpădie uscată şi se lasă să fiarbă la foc mic, până când volumul apei scade la jumătate (500 ml.). În continuare, se adaugă 10 gr. de hrean ras. Se îndepărtează de pe foc, se lasă să se răcească, apoi se filtrează. Se poate păstra la frigider pe o perioadă de maximum 5 zile.
Administrare
Se adinistreaza 4 linguri (60 ml.) de decoct, de 3 ori pe zi, timp de 1 săptămână.

Decoct din păpădie, cicoare şi ienupăr
Poţiunea din rădăcină de păpădie, cicoare şi ienupăr este foarte benefică pentru ficat şi rinichi. Este recomandată îndeosebi atunci când toxinele din organism s-au concentrat şi cristalizat sub formă de piatră la nivelul ficatului sau rinichilor.
Este foarte bună şi pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece principiile active din ienupăr reduc nivelul zahărului din sânge şi stimulează diureza. Preparatul este contraindicat celor care suferă de afecţiuni renale grave, întrucât ienupărul poate produce iritarea rinichilor.
Mod de preparare
Într-un vas emailat se toarnă 1 litru de apă, peste care se adaugă 15 gr. rădăcină uscată de păpădie (1 lingură), 30 gr. rădăcină uscată de cicoare (2 linguri), 15 gr. boabe de ienupăr. Ingredientele se fierb timp de 15 minute, după care lichidul se strecoară şi se păstrează la frigider.
Administrare
Se iau câte 30 ml. (2 linguri), de 3 ori pe zi.
Decoct din păpădie şi condimente
Cura cu acest elixir din păpădie şi condimente contribuie la sănătatea întregului organism, începând de la fluidizarea sângelui până la tonifierea sistemului nervos şi a celui muscular. Este foarte bun pentru combaterea stărilor de greaţă şi indigestiilor, ameliorând simptomele inflamaţiilor gastrice.
Mod de preparare
Într-un vas emailat se toarnă 2 litri de apă, în care se adaugă 30 gr. rădăcină de păpădie, 30 gr. rădăcină de pătrunjel, 15 gr. rădăcină de ghimbir şi 15 gr. rădăcină de lemn-dulce. Se lasă totul să fiarbă pe foc mic, până când cantitatea de apă scade la jumătate (1 litru). Se strecoară şi se păstrează în frigider.
Administrare
Se administrează 50 ml. (1 păhărel), de 3 ori pe zi, cu 15 minute înainte de fiecare masă, în cură de 7 zile.
Am incercat pentru un scurt timp, pentru ca stiam doar de radacina , ca face adevarate minuni, inclusiv impotriva cancerului…..dar se extrag greu si se spala si mai greu…..