ZĂVĂCUSTA: planta care ne dă putere, ne ajută să luptăm cu insomnia şi depresiile

Zăvăcusta (Astragalus dasyanthus Pall), plantă uitată şi redescoperită, se culege până la sfârşitul lunii iunie.

O recunoaştem după tulpina lemnoasă şi scurtă, cu frunze ovale, distanțate între ele şi cu flori de culoare galben deschis, asemănătoare cu florile de lucernă.

Bogată în seleniu

Zăvăcusta conţine o cantitate mare de seleniu care prelungeşte perioada de tinereţe a organismului.

Acelaşi microelement are un impact imens asupra funcţionarii creierului. Celulele nervoase trebuie să aibă seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi pentru creier.

Astfel spus, insuficiența seleniului tulbură dispoziţia oamenilor, posibil din cauza perturbării activităţii neurotransmiţătorilor.

Remediile pe bază de zăvăcustă sunt, prin urmare, de un real ajutor pentru armonizarea stărilor psihice:

Insomnie cronică

Într-un pahar de apă clocotită se adaugă 2 linguri rase de plantă (părţi aeriene). Se acoperă, se înveleşte cu un prosop şi se lasă la infuzat timp de 40 de minute. Nu se strecoară.

  • Se bea în două reprize, jumătate de pahar cu 2 ore înainte de culcare, iar cantitatea rămasă împreună cu planta – peste o oră de la prima doză. Se ţin cure de câte 14 zile.

Zavacusta, tonic natural

Depresii, nevroze

Se prepară un amestec din 3 părţi de zăvăcustă, 5 părţi frunze de arţar şi sovârf, 2 părţi rădăcină de odolean şi roiniță. Într-un litru de apă fierbinte se adaugă 2 linguri pline de amestec.

Se ţine totul pe foc slab timp de 10 minute, după care se toarnă în termos şi se infuzează vreme de 8-10 ore. Dimineaţa, ceaiul se strecoară.

  • Se beau câte 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 21 de zile.

Tonifiere, restabilirea puterilor fizice

Într-un litru de vin roşu natural se adaugă 100 g flori proaspete de zăvăcustă tocate mărunt, 50 g seminţe de urzică pisate şi 3 linguri pulbere din rădăcină de iarbă mare.

Recipientul se închide ermetic şi se lasă la întuneric timp de 21 de zile. Se agită de 2-3 ori pe zi. După această perioadă, vinul de zăvăcustă se strecoară.

  • Se administrează câte 30 ml de vin, de 2-3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, până la epuizarea întregii cantităţi.
loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *