Vitiligo – Cauze, Simptome şi Tratamente

Vitiligo (leucodermia) este o boală de piele, caracterizată prin pierderea de pigment în anumite zone, ceea ce duce la puncte sau pete albe.

Este important de menţionat că vitiligo nu este contagios în nici un fel, reprezentând o tulburare de depigmentare a pielii umane.

Cum se produce depigmentarea pielii (vitiligo)

Pentru a înţelege mai bine cum este posibilă apariţia bolii, vom începe prin a spune că pielea umană conţine celule speciale numite melanocite.

La rândul lor, melanocitele produc o substanţă numită melanină, cunoscută ca pigmentul care dă culoarea pielii. În vitiligo, celulele special ale pielii, respectiv, melanocitele, precum şi ţesuturile, respectiv membranele mucoase, care delimitează interiorul gurii, nasului, zonele genitale şi rectale, şi cele de la nivelul retinei ochilor, sunt distruse.

Ca urmare, îşi fac apariţia petele albe de piele, produse pe diferite părţi ale corpului. În zonele afectate de vitiligo, există posibilitatea ca părul să crească alb.

Vitiligo – Cauze

Cauza reală cu privire la factorii care determină apariţia acestei afecţiuni a pielii nu este pe deplin cunoscută, însă, conform unei teorii, cei cu vitiligo dezvoltă anticorpi  care se întorc împotriva propriilor ţesuturi, distrugându-şi, totodată, propriile melanocite, în loc să le protejeze.

Vitiligo afectează toate rasele şi ambele sexe în mod egal, 95% din victimele sale fiind sub vârsta de 40 de ani.

Vitiligo – Simptome

Un simbol al acestor tulburări sunt petele albe (depigmentare) pe piele, fiind mai frecvente în zonele expuse razelor solare, respectiv, mâini, picioare, braţe, faţă şi buze.

Însă nu doar acestea sunt zonele ȋn care depigmentarea se poate dezvolta. Subsuorii, regiunea inghinală, în jurul gurii, ochilor, nărilor, buricului şi organelor genitale sunt, de asemenea, potenţiale locuri ale apariţiei petelor albe.

Tinctură de plante

Următorul tratament reprezintă o combinaţie cu efecte minunate în cura de dezintoxicare, fiind recomandată în toate bolile grave ale pielii.

Se amestecă, în proporţii egale, tinctură de seminţe de armurariu, cu tinctură de fructe de soc şi tinctură de trei-fraţi-pătaţi. Armurariul este cunoscut ca cel mai bun hepatoprotector, fructele de soc au efect depurativ şi antialergic, în timp ce iarba de trei-fraţi-pătaţi are efect antialergic şi antipruriginos (combate mâncărimea).

♣ Se administrează 1 linguriţă de tinctură combinată, de 4 ori pe zi, pe o perioadă de minimum 4 săptămâni, cu pauză de 2-3 săptămâni, după care se mai face o cură.

vitiligo

Vitiligo: Depigmentarea Pielii

Suc de ghimbir cu lapte

Preparați un suc proaspăt de ghimbir şi lăsaţi câteva seminţe de Psoralea Corylifolia în acesta, timp de 3 zile. După acest timp, seminţele se scot, se lasă la uscat într-un loc ferit de soare, după care se pisează.

♣ Într-un pahar de lapte, adăugaţi 1 gr. din acest remediu şi consumaţi-l zilnic, timp de 2 luni.

Tinctură de busuioc

Tinctura de busuioc stimulează secreţia melaninei.

♣ La 10-15 picături  de tinctură de busuioc se adaugă puţină zeamă de lămâie, iar soluţia obţinută se aplică pe zona pătată, de 2-3 pe zi, timp de mai multe luni.

Busuioc şi suc de lămâie verde

Pe lângă proprietăţile antivirale şi antiimbatranire, busuiocul, în combinaţie cu suc de lămâie verde, stimulează producţia de melanină (celulele care produc pigmentul) din piele.

♣ Se amestecă 20 de picături de tinctură de busuioc cu câţiva stropi de suc proaspăt stors de lămâie verde. Se amestecă bine într-un bol şi se aplică pe suprafaţa petelor. Substanţa se lasă să acţioneze o vreme (zona nu se spală imediat), repetând tratamentul de 3-4 ori pe zi, primele rezultate observându-se după 5-6 luni.

Pudră de ridiche şi oţet

Pe lângă multiplele proprietăţi benefice pentru sănătate, pudra de ridiche ajută şi la regenerarea melaninei din piele.

♣ Se amestecă aproximativ 35 gr. praf din seminţe de ridiche cu 2 linguriţe oțet. Pasta obţinută se aplică pe toată suprafaţa petelor depigmentate, zilnic, pe o perioadă de 6 luni, timp în care petele vor dispărea treptat.

Tinctură de rădăcină de ţelină

Tinctura de rădăcină de ţelină este un remediu atestat de-a lungul timpului chiar de cei care au folosit-o. Planta este bogată în psoralen, care funcţionează ca un stimulent pentru piele şi care reacţionează normal atunci când interacţionează cu razele soarelui.

Tinnctura de rădăcină de ţelină se prepară astfel: peste 100 gr. rădăcină de ţelină rasă pe răzătoarea mare se toarnă 250 gr. de alcool de 60 de grade. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-o sticlă de culoare închisă, astupată ermetic, la loc ferit de lumină, agitând-o periodic pentru omogenizare.

♣ Cu tinctura de rădăcină de ţelină se tamponează porţiunile de piele afectate de vitiligo, de mai multe ori pe zi.

Usturoi şi ulei de măsline

Tratamentul cu usturoi şi ulei de măsline duce la repigmentarea pielii după doar câteva săptămâni de administrare.

♣ Se fricționează petele de vitiligo, de 2 ori pe zi, cu usturoi pisat şi pus într-o bucată de tifon. Pasta de usturoi se aplică pe pielea bolnavă. Pielea se va înroşi puternic. După aceasta, regiunile depigmentate se masează blând cu ulei de măsline sau ricin.

Comprese cu macerat de ţelină

Pe zonele afectate, se aplică comprese cu macerat de ţelină în apă (100 gr. rădăcină şi frunze la 1 litră de apă), care se acoperă cu o folie de plastic şi se lasă să acţioneze timp de o oră. Procedeul se repetă de 2 ori pe zi.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *