VIN de CICOARE: reglează pofta de mâncare și metabolismul

Cicoarea (Cichorium intybus) reglează pofta de mâncare și metabolismul, motiv pentru care este considerată inamicul obezității.

Rădăcina de cicoare era considerată încă din antichitate un elixir pentru ficat și pentru digestie.

Regulator al metabolismului

Preparatele din cicoare reglează metabolismul organismului uman, acționând asupra centrilor nervoși din hipotalamus și asupra bulbilor vegetativi din măduva osoasă.

Atunci când sunt luate înainte de masă, cu 30 de minute, remediile din cicoare stimulează hormonul foamei, numit grelină, deci are proprietăți orexigene.

Luate în timpul mesei, acestea stimulează hormonul sațietății, numit leptină, care stopează apetitul, deci are proprietăți anorexigene.

Vin de cicoare 

Vinul de cicoare este mai bogat în principii active, datorită faptului că alcoolul din el are putere mai mare de dizolvare a acestor principii (decât apa folosită la obținerea ceaiurilor).

Acest elixir ajută la menținerea delicatului echilibru între secreția de hormon al foamei (grelina) și cel al sațietății (leptina), ceea ce explică extraordinarele sale efecte benefice în cura de slăbire.

Cicoarea regleaza pofta de mancare si metabolismul

Mod de preparare

Într-un litru de vin roșu adus până aproape de punctul de fierbere se adaugă 4 linguri rădăcini uscate de cicoare, mărunțite.

Vinul se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După această perioadă, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și se lasă la decantat pentru încă 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului.

Se completează cu vin roșu pană la 1 litru.

Administrare

Ca regulator al metabolismului, ca adjuvant în curele de slăbire, se iau câte 50 ml. vin de cicoare, în timpul meselor.

Alte indicații terapeutice

Vinul de cicoare mai poate fi administrat și în următoarele cazuri:

• Coleretic și colagog în afecțiunile biliare: se beau câte 50 ml, înainte de mese.

• Boli metabolice și endocrine (afecțiuni ale tiroidei, diabet zaharat non-insulinic): se administrează zilnic, câte 2 linguri de vin de cicoare.

• Detoxifiant și depurativ: activarea eliminării toxinelor din organism pe cale gastrointestinală, renală sau prin transpirație poate fi accelerată prin administrarea periodică a vinului de cicoare, câte 50 ml, la masă.

• Roborant general, în stări de epuizare fizică și intelectuală: se beau câte 50 ml, de 2 ori pe zi, după masă.

Contraindicații

Sarcină, alăptare, pietre la rinichi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *