La nivel global, bolile respiratorii ocupă locul al doilea după bolile cardiovasculare în ceea ce priveşte mortalitatea, incidenţa.
Bolile pulmonare sunt responsabile de 2 decese din 10 la nivel mondial şi ucid aproximativ 4 milioane de oameni în fiecare an.
Multe dintre ele pot fi prevenite sau pot fi controlate dacă sunt detectate din timp. Astfel, şi în cazul plămânilor, prevenirea bolii se poate face utilizând mijloace naturale, care să ne întărească rezistenţa organismului faţă de agresiunile factorilor de mediu.
Vin cu hrean pentru bolile de plămâni
Tratamentul, foarte eficient şi accesibil, este recomandat persoanelor cu probleme pulmonare, TBC, inclusiv celor cu afecţiuni pulmonare grave (cancer).
Ingrediente
1 litru vin roşu netratat („nestropit”)
200 gr. hrean – rădăcină rasă pe răzătoarea mică
200 gr. miere de albine curată
Mod de preparare
Hreanul se rade şi se amestecă cu vinul. Ingredientele se adaugă într-un recipient de sticlă, care se închide ermetic, se acoperă cu o hârtie şi se păstrează la întuneric, timp de 15-20 de zile.
După perioada de macerare, preparatul se amestecă cu mierea de albine. Se agită până la topire.
Administrare
Se administrează câte 1 pahar de vin, de 150 ml, dimineaţa, la prânz şi seara, cu o oră înainte de masă.
Următoarea cantitate se pregăteşte din timp, pentru a se efectua tratamentul în continuare, până la 6 luni, pentru cancer şi TBC pulmonar.
Pentru boli mai uşoare, tratamentul se ia 3 luni.

Prevenirea bolilor de plămâni reprezintă o urgenţă, ţinând cont de faptul că este mai uşor să ne ferim de o boală decât să luptăm cu ea.
Prin urmare, pentru prevenirea bolilor de plămâni, putem apela la câteva mijloace naturale, care să ne întărească rezistenţa organismului faţă de agresiunile factorilor de mediu.
Tinctură de arnică (Arnica montana)
Proprietăţile sale de stimulare imunitară sunt deosebite, fiind ideală ca tratament preventiv.
♣ Se administrează 50-60 de picături diluate în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Un tratament preventiv durează minimum 3 săptămâni.
Pulbere de iarbă-mare (Inula helenium)
Rădăcina plantei este considerată încă din vechime un elixir pentru plămâni. Stimulează imunitatea, ajută la eliminarea secrețiilor din plămâni şi arborele bronşic, calmează accesele de tuse şi uşurează respiraţia. Cura este recomandată şi celor cu afecţiuni pulmonare deja instalate sau care au o sensibilitate mărită la bolile respiratorii.
♣ Se ia câte 1 linguriţă rasă de pulbere din rădăcină de iarbă-mare, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol; planta se ţine în gură timp de 10 minute, după care se înghite cu apă. Se ţine o cură de minimum 20 de zile.
Tinctură sau macerat din lichen de piatră (Cetraria islandica)
Lichenul de piatră este un alt redutabil fortifiant pentru plămâni.
♣ Se administrează 50-70 de picături (tinctură) diluate în jumătate de pahar de apă, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
♣ Persoanele care nu suportă tinctura pot lua un macerat la rece: 1 linguriţă de plantă se pune într-un pahar de apă, de seara până dimineaţa, când se filtrează. Se beau 2-3 pahare de macerat pe zi.
În ambele cazuri, se ţin cure de lungă durată.