Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

VARICELE se tratează foarte bine cu CASTANE sălbatice – remediul la îndemâna tuturor

Escina conţinută de castanele sălbatice protejează colagenul şi elastina, principalele proteine din structura vaselor de sânge.

Se explică astfel efectul benefic pe care preparatele din castane îl au asupra sistemului circulator:

  • tonifică şi repară venele şi capilarele lezate;
  • fluidizează fluxul sanguin;
  • îmbunătăţesc funcţionarea inimii şi a creierului.

Castanele sălbatice, ce cad toamna pe străzi şi în grădini, se află la îndemâna tuturor, sunt uşor de cules şi prelucrat.

  • Castanul sălbatic, Aesculus hippocastanum, nu trebuie confundat cu o altă specie de castan, Aesculus pavia sau ‘’Castanul cu flori roşii’’, ale cărui seminţe sunt otrăvitoare, deoarece conţin acid cianhidric.

Diferenţa dintre cele două specii se face uşor, deoarece, florile castanului otrăvitor sunt de culoare roşie, iar fructele au coaja verde, lipsită de ghimpi.

Recoltarea şi prepararea castanelor sălbatice

Se face prin simpla lor culegere de pe jos. Castanele se  usucă în strat gros (10-15 cm.), în locuri călduţe şi bine aerisite, vreme de3  săptămâni, după care se păstrează în săculeţi de pânză sau de hârtie.

De regulă, ele se administrează sub formă de făină: castanele uscate se pisează cu tot cu coajă în piuă, până se mărunţesc suficient pentru a fi măcinate în maşina electrică de cafea, apoi se cern cât mai fin. Rezultă un praf alb-gălbui, adică făina de castane, folosită atât intern, cât şi extern.

Castanele tonifica si repara venele si capilarele lezate

Castanele fac minuni în varice

Castanele sălbatice au calităţi antiinflamatoare, vasodilatatoare, flebotonice, antiedematoase, anticoagulante şi fluidizante pentru sânge, decongestive, hemostatice şi antiexudative venoase.

Toate acestea le recomandă cu succes în tratamentul pentru varice, flebită, afecţiuni ale venelor în general.

Tratamentul cu castane

Varice, flebită, afecţiuni ale venelor în general:

  • Intern

Se iau zilnic, pe stomacul gol, 3-4 linguriţe de făină de castane. Planta se ţine sub limbă timp de 5-10 minute, după care se înghite cu apă. O cură durează 2-6 săptămâni, în funcţie de gravitatea afecţiunii.

  • Extern

Pe lângă tratamentul intern, se aplică o cataplasmă cu făină de castane preparată astfel: la 4 linguri de făină de castane se adaugă iaurt proaspăt, amestecându-se încontinuu, aşa încât să se formeze o pastă groasă.

Pasta rezultată se aplică cu un tifon pe locul afectat, după care se acoperă cu o folie de nylon şi se leagă (fără a strânge deloc). Se lasă să acţioneze pentru  1-2 ore. Tratamentul se repetă zilnic sau o dată la două zile, vreme de 1 lună.

Contraindicaţii

Tratamentul cu castane este interzis în sarcină, alăptare, bolnavilor de ficat şi de rinichi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *