URZICA ROȘIE: se consumă la început de primăvară și are efecte puternice asupra sănătății

Urzica roșie (Lamium purpureum) sau urzica moartă roșie crește prin pădurile rărite, la marginea parchetelor de tăiere a copacilor sau la semiumbra gardurilor sau a zidurilor.

Urzica roșie este comestibilă doar la început de martie, când vârfurile tulpinilor și frunzele foarte proaspete au un gust neutru.

Apoi, pe măsură ce se maturizează, urzica roșie secretă niște taninuri cu gust foarte neplăcut, devenind necomestibilă.

Primăvara devreme, aceasta face niște flori mici și roșiatice, care vor apărea apoi tot timpul anului. Frunzele sale aduc aminte de cele ale urzicii-vii, sunt ceva mai mici și nu sunt deloc ȋnțepătoare.

Cum se consumă urzica roșie

Urzica roșie este mai dificil de consumat singură, din cauza gustului său astringent-amărui.

Însă poate fi folosită ca adaos, fie în salata verde, fie în cea de andive sau de rădăcinoase crude. Ca aromă, se potrivește foarte bine cu mărarul și cu leușteanul, cu care se poate combina.

Se ia o jumătate de mână de vârfuri de tulpini și de frunze tinere de urzică roșie, se spală foarte bine, apoi se toacă fin și se adaugă în salată. Se consumă la masa de prânz.

Scade apetitul alimentar

La majoritatea persoanelor, urzica roșie le diminuează apetitul alimentar, ceea ce o recomandă cu succes în curele de slăbire.

Pe de altă parte, dacă nu se dorește pierderea kilgramelor în plus, cel mai bine este ca salata de urzică roșie să fie consumată ca ultim fel sau, și mai bine, să fie consumată între mese, ca supliment.

Alungă insomnia, stresul, oboseala

Salata de urzică roșie conține substanțe aromatice și flavonoide, cu efecte foarte bune asupra sistemului nervos central. Planta contribuie la reglarea activității nervoase, favorizează odihna și relaxarea, ajutând la o mult mai bună gestionare a stresului.

Este recomandată și persoanelor care au predispoziție la boli pe bază de stres, cum ar fi gastrită, tulburări de tranzit intestinal, unele manifestări alergice, etc. Se ține o cură de minimum 14 zile cu salată de urzică roșie.

Adjuvant în cancer

Urzica roșie este recomandată atât pentru prevenire, cât și ca adjuvant în boala canceroasă (are un efect puternic de reglaj hormonal).

Este deosebit de eficientă în cancerele cu determinare hormonală (la sân, ovarian, de col uterin, de prostată).

Pigmenții care-i dau culoarea de la care-i vine și numele au efecte antitumorale puternice. Urzica roșie este foarte eficientă pentru prevenirea mutațiilor celulare, ajutând, totodată, la ținerea sub control a multiplicării celulelor canceroase.

Reglator hormonal la femei

Urzica roșie se numără printre cele mai eficiente reglatoare hormonale la femei. Este foarte bună contra durerilor menstruale, contra hemoragiilor menstruale prelungite.

Totodată, este excelentă și ca adjuvant în fibromul uterin și în sindromul ovarului polichistic.

La femeile ajunse la menopauză, urzica roșie, consumată crudă, previne osteoporoza, prolapsul uterin, atrofierea anumitor țesuturi ale aparatului genital.

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>