Rețete naturiste

UNT de NUCI făcut în casă – bun pentru inimă şi oase

Nucile, seminţele de orice fel şi alunele au proprietăţi nutritive valoroase pentru sănătate.

Ele pot fi folosite pentru a prepara un unt delicios, însă, înainte de toate, sănătos.

Untul de nuci, seminţe sau alune poate înlocui cu succes untul din lapte de vacă, cremele de ciocolată nesănătoase din comerţ şi nu numai.

Este o gustare ideală atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, şi este o reţetă excelentă în perioada curelor cu alimentaţie crudivoră.

Unt de nuci sau seminţe

Ingrediente

  • 1 cană nuci sau seminţe de orice fel (floarea soarelui, dovleac), crude
  • 4 linguri ulei de măsline presat la rece sau de seminţe de in
  • 1/2 cană apă
  • 1/4  linguriţă sare de mare (opţional)

Mod de preparare

Seminţele sau nucile crude se hidratează timp de 8 ore, după care se spală cu apă proaspătă şi se mixează în blender. În continuare, se adaugă 1/4 – 1/2 cană apă, pentru a-i da o consistenţă mai moale.

Puteţi folosi o spatulă de plastic sau de lemn lemn pentru a îndepărta nucile de pe marginile vasului şi a le face accesibile lamelor blenderului.

Dacă se întâmplă ca untul să devină prea lichid în timp ce mixaţi, mai puteţi adăuga nuci sau seminţe până ce obţineţi consistenţa dorită. Experienţa vă va învăţa câtă apă este necesară pentru fiecare tip de seminţe în parte.

Untul de nuci contine nutrienti benefici pentru inima si sistemul osos

Unt de alune şi nuci

Ingrediente

  • 300 gr. alune
  • 150 gr. nuci
  • 2 linguri oregano
  • 1/2 lingură sare de mare (opţional)
  • 1/2 cană de apă
  • 1/4 cană de ulei

Mod de preparare

Alunele şi nucile se rumenesc timp de 15 minute într-o tavă, după care se mixează bine, fiind adăugate treptat oregano, sarea de mare, apa şi uleiul. Se păstrează la frigider şi se serveşte rece.

Mod de servire

Indiferent de reţetă, untul poate fi servit simplu, pe pâine prăjită, se poate folosi pe pâine prăjită cu felii de banane şi puţină scorţişoară, în smoothie-uri sau în prăjituri.

Beneficiile untului de nuci

Consumate în cantitate moderată, aproximativ două linguri pe zi,  aceste variante de unt din nuci aduc nutrienţi benefici pentru inimă şi sistemul osos.

Este bogat în proteine, acid folic şi grăsimi bune, iar consumat dimineaţa sau după-amiaza, este una dintre cele mai bune surse de energie.

Nu îngraşă

Un studiu publicat în revista ‘’Obesity’’, derulat pe o perioadă de 2 ani şi 4 luni şi care a implicat 8865 de adulţi, bărbaţi şi femei locuitori în Spania, arată că participanţii care au mâncat oleaginoase de cel puţin două ori pe săptămână (recomandat ar fi de patru ori) au avut o rată de îngrăşare cu 31% mai mică decât cei care nu mâncau aproape deloc migdale, alune sau nuci.

loading...
Loading...