Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Unde se Ascund Bacteriile în Casă – Focare De Infecție Nebănuite

La fiecare 20 de minute, noi bacterii prind viață, iar o singură celulă bacteriană poate da naștere altor 70 de trilioane. Și asta într-o singură zi! Viruși, bacterii, ciuperci, protozoare, toate sunt prezente în fiecare colț și pe orice suprafață din locuința proprie.

Chiar dacă o casă poate arăta perfect curată, în realitate, fiecare colț din aceasta găzduiește mii de bacterii, care pot afecta sănătatea organismului uman. Cu toate că mulți dintre dumneavoastră ați fi tentați să spuneți că cele mai infectate locuri din casă sunt toaleta, coșul de gunoi sau mopul, realitatea stă cu totul altfel. De fapt, cele mai uzuale obiecte din locuință, la care nici nu v-ați fi gândit, se pot transforma în adevărate focare de infecție.

Bucătăria

Un adevărat paradis pentru dezvoltarea bacteriilor și microbilor. Germenii adoră umezeala și tind să se instaleze în zonele cu trafic intens. Prosopul de bucătărie, chiuveta, tocătorul, bureții, sertarele, podaua, frigiderul, toate constituie un mediu propice pentru dezvoltarea unui focar de infecție.

Chiuveta din bucătărie, spre exemplu, este plină de bacterii. Cu toate că intră în contact cu apa caldă și detergent pe tot parcursul zilei, aceasta poate conține mai multe bacterii decât au băile și toaletele publice. Cum este posibil? Datorită alimentelor spălate sub jetul de apă sau depozitate în chiuvetă. Acestea fac din chiuvetă un obiect de 100.000 de ori mai contaminat cu bacterii decât chiuvetele de baie, anunța studiul recent al FSN Internațional. Ce se poate face? Spălarea chiuvetei o dată sau de două ori pe săptămână cu apă caldă și săpun sau cu o soluție bio, obținută din bicarbonat de sodiu și oțet, lăsată să stea în chiuvetă peste noapte.

bucatarie
Bucataria – Focar de Infectie

Buretele de bucătărie ascunde și el peste 20 de milioane de bacterii, astfel că acesta trebuie înlocuit săptămânal, băgat în cuptorul cu microunde la o tmperatură ridicată sau introdus în mașina de spălat vase. Astfel, 99,9% din viruși vor fi distruși.

Prosoapele de bucătărie rețin umiditatea și se transformă într-un mediu ideal pentru dezvoltarea germenilor. Soluția? Spălarea prosopului la sfârșitul zilei.

Covoarele

Pe o suprafață de 6 cm. pătrați se ascund aproximativ 200.000 de bacterii, în locurile în care aspiratoarele și periile rotative nu ajung în profunzimea covoarelor, relevă cercetarea realizată la Centrul Medical Langone din cadrul Universității New York.

Hrana sutelor de specii de bacterii constă în celulele moarte de pe pielea omului sau în micile bucăți de alimente, păr de animale de companie sau polen, prezente în profunzimea covoarelor.

Recomandarea experților este curățarea în profunzime a acestora cu ajutorul aburilor, mai exact, a apei calde, la fiecare 18 luni.

Bolul cu mâncare al animalului de companie

Este indicat ca acesta să fie spălat o dată pe zi, cu apă caldă și săpun, iar vasul să fie din oțet inoxidabil.

Mânerele și întrerupătoarele

De cele mai multe ori ignorate, mânerele de la sertare, uși și întrerupătoarele de lumină pot abunda în bacterii. Pentru a le păstra curate, este necesară ștergerea lor o dată pe săptămână cu șervețele dezinfectante sau spirt.

Biroul de acasă

Este mai murdar decât cel de la serviciu, potrivit unui studiu realizat în 60 de birouri de acasă și 90 de serviciu. Pe 15 birouri de acasă, a fost identificat Staphylococcus Aureus. Tastatura, mouse-ul, telefonul și desktop-ul nu sunt deloc lipsite de viruși. Mult mai grav este că mulți îl folosesc și pe post de masă pentru a servi diferite gustări.

Soluția? Dezinfectarea biroului o dată pe săptămână.

Mașina de spălat

Germenii de pe mașina de spălat contaminează hainele din ea, spun cercetatotorii de la Universitatea din Arizona, care au ajuns la concluzia că virusurile intestinale se mută instantaneu de pe hainele murdare, pe cele curate, în timpul spălării.

Este recomandat programul de albire a hainelor, care va reduce numărul de infecții cu 100%, ca de altfel, apa fierbinte sau programul de uscare al hainelor.

Baia

Toaleta, cada de baie, dușul, perdelele de duș, sunt focare de infecție în casă. Toate pot provoca leziuni superficiale ale pielii și infecții ale tractului urinar.

Pentru ca suprafața căzii și a dușului să fie curată și lipsită de bacterii precum Staphylococcus aureus, este recomandată curățarea acestora cu praf detartrant.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *