Un TEST simplu, legat de MIROS, poate anunța din vreme debutul bolii ALZHEIMER

Potrivit oamenilor de știință, boala Alzheimer debutează cu deteriorarea simțului olfactiv, cu mult înaintea funcției cognitive.

O echipă de la Universitatea Columbia a testat anumite mirosuri pentru a vedea dacă o persoană este predispusă spre boli neuro-degenerative.

Pierderea mirosului și debutul bolii Alzheimer

Un test simplu, legat de miros, poate recunoaște din vreme debutul bolii Alzheimer.

Se pare că bolnavii nu mai simt anumite mirosuri pentru că zona vătămată din creier e chiar cea responsabilă de identificarea acestor mirosuri.

Mirosurile care ajută la diagnosticarea bolii

Mirosul este unul dintre primele simțuri afectate de instalarea unei boli neuro-degenerative.

Deși boala Alzheimer nu poate fi diagnosticată cu o certitudine de 100% în timpul vieții unei persoane, testele de memorie, cele genetice și tomografiile furnizează indicii.

De curând, oamenii de știință au început să folosească și testele de miros.

Dr. Davangere Devanand și colegii lui au testat mirosurile pe 150 de voluntari cu deficiente cognitive minime și medii. Printre aromele folosite s-au numărat acelea de lămâie, liliac, cuișoare, fum, mentă, ananas, gaze naturale, săpun și căpșune.

Echipa a testat capacitatea voluntarilor de a distinge între diferite mirosuri o dată pe an, timp de cinci ani. Astfel, s-a remarcat că voluntarii care au avut performanțe mai scăzute s-au îmbolnăvit ulterior de Alzheimer.

Specialiștii mai spun că testul mirosului este util în combinație cu celelalte, dar nu poate diagnostica singur boala.

Mirosul este strâns legat de funcția și sănătatea creierului

Conform unui studiu realizat de profesorul Jayant Pinto și echipa sa de la Universitatea din Chicago și publicat în ‘’Journal of the American Geriatrics Society’’, mirosul este strâns legat de funcția și sănătatea creierului.

Autorii studiului au testat un eșantion reprezentativ format din 2.906 persoane cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani.

Participanților li s-a cerut să identifice cinci mirosuri: mentă, peşte, portocală, trandafir și piele.

Cercetătorii au constatat că majoritatea persoanelor au recunoscut corect cel puțin 4 mirosuri din 5. Pe de altă parte, 7% nu au putut identifica decât 2 sau 3 mirosuri din 5, 2,2% – unul singur, iar 1% – niciunul.

După 5 ani, cercetătorii au constatat că persoanele care nu au putut identifica minimum 4 mirosuri prezentau un risc dublu de a dezvolta demență. Cu cât au recunoscut mai puține mirosuri, cu atât riscul de Alzheimer era mai mare.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>