UMBRA NUCULUI: benefică sau nocivă?

Poate cel mai frumos și iubit arbore de la noi din țară este nucul (Juglans regia).

Însă acest arbore este înconjurat de numeroase mituri şi superstiţii.

Tradiţia populară spune că nucul trebuie plantat în curtea unui gospodar care vrea să marcheze un eveniment foarte important din viaţa lui.

O altă superstiţie spune că nu este bine să plantăm nuci, deoarece, când trunchiul nucului va ajunge să aibă grosimea gâtului celui care l-a plantat, persoana respectivă va muri.

Cel mai cunoscut mit despre nuc este însă cel care susţine că nu este bine să stăm la umbra sa. Frunzele de nuc conțin și degajă o mare cantitate de iod și juglonă.

Din această cauză, petrecerea unui timp îndelungat la umbra unui nuc nu este indicată.

Umbra nucului – benefică sau nocivă?

Nu numai omul este influențat negativ de substanțele emanate de nuc, dar și plantele anuale și perene ce cresc în imediata vecinătate a arborelui.

Sub umbra nucului (într-o zonă limitată din preajma tulpinii) aproape toate plantele nu se pot dezvolta și mor.

Este cunoscut faptul că sub umbra nucului ‘’nici iarba nu creşte’’, iar insectele şi dăunătorii sunt ţinuţi la distanţă.

Motivul: frunzele de nuc produc juglonă, o substanță toxică ce se scurge pe sol, odată cu picăturile de ploaie. Din acest motiv, vegetația de sub impunătorul arbore este slabă sau chiar inexistentă.

Oamenii evită odihna şi relaxarea la umbra prea răcoroasă a nucului. În realitate, umbra nucului este și benefică, și nocivă.

Petrecerea unui timp îndelungat la umbra nucului, zi de zi, afectează starea de sănătate, prin inflamarea mucoasei nasului, episoade de cefalee și de tuse.

Explicația constă în faptul că frunzele nucului emană o cantitate destul de mare de iod.

Pe de altă parte, același iod face bine organismului, ajutându-l să se vindece de răcelile persistente, dacă persoanele cu astfel de probleme fac vara (când din frunze se evaporă mai mult iod) câteva plimbări nu prea lungi la umbra nucului.

Tot datorită iodului, frunzele de nuc au proprietăți dezinfectante și cicatrizante care ajută îndeosebi la refacerea pielii.

Chiar dacă nucul este un sanitar al curţii, este indicat să fie plantat nu mai aproape de 50/100 de metri de casă, sau măcar în cel mai îndepărtat colţ al curţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

ULEIUL din SEMINȚE de CHIA și beneficiile sale pentru sănătate

Articol următor

OREZ BASMATI cu LAPTE de COCOS și STAFIDE (hrănitor și energizant)