Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ULEIUL de OREGANO, unul din cele mai puternice ANTIBIOTICE naturale – 5 beneficii remarcabile

Uleiul esențial de oregano este renumit pentru efectele sale antibiotice naturale. Combate cu succes bacteriile, virusurileciupercile și paraziții.

Investigațiile recente au demonstrat că acest produs are proprietăți terapeutice mult mai diverse: antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice și anticancerigene.

Dintre beneficiile sale cele mai important sunt: protejarea inimii, reducerea simptomelor depresive, echilibrarea hormonală, controlul durerilor și combaterea infecțiilor.

ULEIUL ESENȚIAL DE OREGANO – BENEFICII

Uleiul esențial de oregano este folosit în prezent în industria alimentară, farmaceutică și cosmetică. De departe, cea mai mare calitate a uleiului esențial de oregano este capacitatea de a lupta împotriva patogenilor. Este considerat un remediu naturist puternic, și merită cu siguranță un loc important în farmacia casei.

• Are proprietăți antivirale și antibacteriene. Vracii din vechime foloseau extractul de oregano pentru tratarea afecțiunilor respiratorii, provocate de obicei de virusuri sau bacterii (tuse, răceală, gripă, dureri în gât, bronșită). Studiile au arătat că uleiul de oregano stimulează imunitatea și îmbunătățește simptomele infecțiilor respiratorii. Uleiurile volatile (timol și carvacrol) inhibă creșterea mai multor specii de bacterii (gram-pozitive și gram negative), inclusiv a unor bacterii puternice, precum Stafilococul auriu sau Klebsiella pneumoniae și a celor rezistente la antibiotice. Poate fi folosit la inhalații, sau diluat cu un ulei vegetal și masat pe piept pentru curățarea pasajelor bronhice și pulmonare. Masajul este indicat și în durerile musculare.

• Combate infecțiile urinare. Uleiul esențial de oregano poate fi benefic pacienților cu infecții ale tractului urinar datorită conținutului de carvacrol, un compus care ajută la eradicarea bacteriei Pseudomonas aeruginosa – un patogen asociat cu producerea acestor tipuri de infecții. Uleiul de oregano sălbatic are cea mai mare concentrație de carvacrol – 75-85%. Acesta inhibă și alte bacterii asociate cu infecțiile urinare, precum E. coli și Proteus.

• Combate candidozele și infecțiile fungice. Pe lângă virusuri și bacterii, uleiul de oregano combate și fungii sau ciupercile. Acesta elimină ciupercile care infectează pielea, unghiile și picioarele (piciorul de atlet). S-a dovedit mai eficient decât Fluconazol în inhibarea ciupercii Candida albicanis.

• Ucide paraziții. Studiile recente sugerează că uleiul de oregano este eficient împotriva paraziților, precum Giardia. Protejează împotriva infiltrației paraziților atât în mediul fizic, cât și în interiorul corpului (viermi intestinali, păduchi, gândaci de pat, muște, țânțari).

• Protejează împotriva toxiinfecțiilor alimentare. Datorită acțiunii antibacteriene largi, uleiul esențial de oregano combate și unii patogeni care infectează alimentele, precum Listeria, Salmonella, E. coli și Shigella dysenteria. Pe lângă faptul că combate acești patogeni, uleiul de oregano poate ameliora și simptomele de toxiinfecții alimentare, precum greața, vărsăturile și indigestia. Este eficient și în diaree sau constipație, balonare sau indigestie. Ucide inclusiv bacteria Helicobacter pylori, care produce ulcere gastrice. Poate fi adăugat în preparatele cu carne sau ouă, în salate sau alte mâncăruri, pentru a preveni creșterea microbilor. În plus, acționează ca un conservant pentru resturile de mâncare.

Atenție, nu consumați intern ulei esențial de oregano (sau alte uleiuri esențiale) dacă pe cutie/prospect nu apare precizarea „pentru uz intern”. Uleiurile esențial pentru uz extern sunt toxice pentru consumul uman.


Surse bibliografice:

1. Nayely Leyva-López, Erick P. Gutiérrez-Grijalva, Gabriela Vazquez-Olivo, and J. Basilio Heredia, „Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties”, articol publicat în jurnalul Molecules. 2017 Jun; 22(6): 989, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6152729/
2. JAMI COOLEY, „5 Amazing Oregano Oil Benefits”, articol publica în University Health News Daily, EYES, EARS, NOSE & THROAT: https://universityhealthnews.com/daily/eyes-ears-nose-throat/your-number-one-home-remedy-oregano-oil-benefits-uses/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *