Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Uleiul de BUSUIOC elimină STRESUL şi luptă cu INFECŢIILE

Uleiul volatil de busuioc, obţinut prin distilare cu vapori de apă a plantei Ocimum Basilicum, acţionează ca antiseptic intestinal, carminativ, galactogen, diuretic, antiinflamator renal, antiseptic pulmonar, antifungic şi febrifug.

Termenii sinonimi ai uleiului volatil sunt şi ulei eteric, ulei aromatic sau ulei esenţial.

Uleiul volatil de busuioc se obţine doar prin procedee industriale şi se găseşte în magazinele şi în farmaciile naturiste.

Ulei de busuioc – administrare

În scop terapeutic, se va folosi doar uleiul de busuioc pe prospectul căruia este specificat faptul că poate fi folosit pentru uz intern.

De regulă, se administrează câte 3 picături dizolvate într-o linguriţă de miere lichidă sau într-o lingură de apă, de 2 – 4 ori pe zi, în cure de 5 – 14 zile.

La copiii între 8 – 12 ani, doza se înjumătăţeşte, iar la copiii între 5 – 8 ani se administrează o singură picătură de ulei volatil de busuioc, de 2 ori pe zi.

Protejează împotriva stresului psihic

În stările de stres psihic intens şi tulburările neurovegetative, busuiocul produce imunizare la stres. Protejează organismul şi psihicul de efectele nefaste ale tensiunilor emoţionale intense.

Ajută la o mai bună oxigenare celulară, ceea ce permite sistemului nervos central să se adapteze la condiţiile de stres. De asemenea, induce o stare de optimism şi de încredere.

Elimină durerile de cap

În durerile de cap datorate oboselii, hipotensiunii, precum şi în migrenele biliare (cu colecist hipoton) sau asociate cu constipaţia, busuiocul îmbunătăţeşte circulaţia cerebrală, prin deblocarea colecistului şi a tranzitului intestinal, eliminând, astfel, durerile de cap.

Tratează şi previne complicaţiile gripei

Un studiu realizat de departamentul de microbiologie al „Universităţii Koshiung” din Taiwan a demonstrat că busuiocul conţine mai mulţi compuşi cu efecte antivirale puternice.

Prin urmare, cura cu busuioc previne complicaţiile gripei şi reduce stările de disconfort, precum vertij, dureri de cap sau tuse, din timpul virozelor respiratorii şi gripei.

Reduce durerea în artrită

Flavonoidele şi anumiţi compuşi volatili, precum eugenolul din busuioc, sunt recomandate în tratamentul artritei reumatoide.

Aceste substanţe au efecte antiinflamatoare puternice, diminuând durerea şi rigiditatea articulară.

ulei de busuioc
Busuiocul, antiseptic intestinal

Combate infecţia cu giardia

Uleiul volatil de busuioc este un remediu eficient în tratamentul infecţiei cu giardia.

În acest caz, se iau câte trei picături puse pe o bucăţică de pâine, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, timp de 21 de zile. Se fac apoi teste coprologice, iar dacă mai este cazul, cura se poate relua după o pauză de 10 zile.

Adjuvant în dizenterie

Puternicul efect antibiotic al busuiocului  distruge un spectru foarte larg de bacterii nocive pentru tubul digestiv.

Ca adjuvant în dizenterie, se pun 4 – 5 picături de ulei volatil într-o cană de infuzie combinată de busuioc. Se administrează 4 astfel de doze pe zi, în cure de 10 zile.

Favorizează digestia

Proprietăţile carminative ale bsuiocului îl recomandă pentru tratarea indigestiei, constipaţiei, crampelor abdominale şi balonării.

Calmează imediat neplăcută senzaţie a  gazelor în stomac, intestine, colici şi dureri intestinale.

Elimină stările de greaţă, vomă

Uleiul volatil din plantă acţionează la nivelul papilelor gustative şi al sistemului nervos central, favorizând secreţia de salivă şi de sucuri gastrice, eliminând inapetenţa, dispepsia şi flatulenţa.

Învinge infecţiile rezistente la antibiotice

Uleiul volatil din busuioc este eficient atât împotriva bacteriilor gram – pozitive, cât şi bacteriilor gram – negative. Spre deosebire de tratamentul cu antibiotice clasice, cel cu ulei de busuioc previne apariţia micozelor (are efect antifungic) şi nu slăbeşte sistemul imunitar.

În infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice se recomandă ca adjuvant o cură cu ulei volatil de busuioc, în care se administrează câte 2  -4 picături, de 4 ori pe zi, timp de 10 – 14 zile.

Precauţii şi contraindicaţii

Uleiul volatil de busuioc nu este indicat în sarcină şi alăptare.

Deşi alergia administrarea internă a busuiocului este foarte rar întâlnită, la unele persoane, acesta poate da simptome precum catar respirator, senzaţie de sufocare sau deranjamente gastro – intestinale. Pentru a preveni toate aceste posibile reacţii, se va lua o cantitate foarte mică ulei volatil, iar dacă în 4 ore nu apare nici un simptom de alergie, se continuă administrarea normală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *