ULEI din ALUNE de PĂDURE presat la rece: beneficii interne şi externe

Uleiul din alune de pădure (Corylus avellana) este unul din cele mai apreciate uleiuri vegetale, datorită proprietăţilor sale nutritive.

Se obţine  prin presarea la rece a alunelor, din care rezultă un ulei de culoare gălbuie, bogat în substanţe nutritive, care poate fi folosit în salate sau consumat ca atare, ori folosit în scop cosmetic.

Ulei de alune de pădure – compoziţie

Uleiul de alune conţine acid oleic (Omega 9), acid linoleic, fibre, zaharuri, vitaminele A, B, C şi E, minerale precum calciu, cupru, fier, fosfor, potasiu şi zinc.

Este bogat în Omega 3 şi Omega 6, substanţe flavonoide (cu rol antiinflamator), fitosteroli (ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare).

Proprietăţi terapeutice

Antinflamator, astringent, antiacneic, digestiv, anergizant, febrifug, nutritiv, vermifug, tonifiant al sistemului imunitar.

Administrare

De regulă, se consumă câte 1 linguriţă de ulei de alune de pădure, de 2 ori pe zi, în mod regulat. Se foloseşte pur sau diluat, în amestec cu alte uleiuri vegetale, atât în scop gastronomic, cât şi medical.

Mod de utilizare, consum

Uleiul de alune de pădure are un gust deosebit în combinaţie cu roşii uscate, dovlecei proaspeţi sau ciuperci.

Poate fi folosit folosi ca atare, fără a fi supus procesului termic (prăjire). Se picură peste orice salată (în special rucola, andive), sau ca finisaj pentru paste în locul uleiului de măsline. Merge foarte bine picurat peste brânzeturi moi şi mai puţin sărate, cum ar fi ricotta, mozzarela sau brânză de capră (doar câteva picături).

Uleiul din alune de padure, sursa importanta de substante nutritive

Uz intern

  • Adjuvant în diabet: ca supliment, se ia câte 1 linguriţă de ulei de alune, dimineaţa, pe stomacul gol, de 2 ori pe săptămână
  • Are efecte foarte bune în tratamentul teniei: se ia câte 1 lingură de ulei de alune, zilnic, pe stomacul gol, timp de 15 zile
  • Scade riscul de  apariţie a bolilor cardiovasculare
  • Reduce hipertensiuniea arterială şi previne tahicardia
  • Îmbunătăţeşte circulaţia, fiind recomandat în caz de varice
  • Contribuie la întărirea sistemul imunitar
  • Previne litiaza urinară
  • Previne cancerul
  • Bun antiinflamator, adjuvant în durerile lombare, musculare şi abdominale
  • Adjuvant în caz de stres, depresie şi insomnii.

Uz extern

  • este potrivit pentru toate tipurile de ten, îndeosebi pentru  tenul acneic datorită proprietăţii sale astringente şi de reglare a secreției de sebum;
  • hrăneşte şi hidratează în profunzime tenul uscat şi matur;
  • previne ȋmbătrânirea prematură a tenului şi apariţia ridurilor;
  • previne şi tratează celulita şi vergeturile (oferă elasticitate pielii);
  • tratează cu succes afecţiuni precum: dermatite, ulcere cutanate şi plăgi superficiale;
  • îmbunătăţeşte nuanţa tenului.

Metode de utilzare:

singur sau ca ulei vegetal de bază care poartă uleiurile esenţiale; se poate adăuga în compoziţia cremelor cosmetice, loțiunilor tonice, măştilor pentru piele şi păr.

în diverse leziuni, răni, lovituri, tăieturi, ca ulei de bază ce poartă uleiurile esenţiale: la 15 ml. ulei de baza se adaugă 5-6 picături de uleiuri eterice; se aplică foarte uşor pe zona afectată;

băi: în cada plină (temperatura apei 35-37 grade Celsius) se adaugă un amestec de 15 ml. ulei de alune şi 5 picături de ulei esenţial (selectat în funcţie de efectul dorit).

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *