Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Ulei de Usturoi pentru Tratarea Proceselor Inflamatorii – Reţetă

Folosit ca plantă medicinală, alimentară şi condiment, usturoiul este, de asemenea, un remediu terapeutic pentru întărirea imunităţii, tratarea bolilor aparatului respirator şi nu numai.

Considerat mult timp un medicament minune, usturoiul deţine efecte terapeutice excepţionale şi puteri vindecătoare remarcabile. Toate acestea se datorează, îndeosebi, alicinei, un ulei volatil care îi oferă usturoiului gustul specific, cunoscut totodată ca un component antibiotic, activat prin tăierea, zdrobirea sau mestecarea căţeilor de usturoi.

Indicaţiile terapeutice ale uleiului de usturoi

Uleiul de usturoi preparat acasă, după una dintre următoarele metode, este recomandat pentru tratarea proceselor inflamatorii din gură, urechi şi nas (gripă, pneumonie, bronşită, angină, faringită, astm, otite), ca de altfel şi a spasmelor vaselor sanguine din creier, pentru scleroză, sufocare.

Pe lângă tratarea proceselor infecţioase şi inflamatorii ale tractului respirator, uleiul de usturoi ajută la detoxifierea ficatului şi tubului digestiv.

Ulei de usturoi – Metode de preparare

1. Ulei de usturoi cu glicerină

Ingrediente

2 căpăţâni de usturoi , 150 ml. ulei de floarea-soarelui presat la rece, o jumătate linguriţă de glicerină (de la farmacie)

Mod de preparare

Se curăţă de coajă două căpăţâni de usturoi proaspăt, de preferinţă de la producătorii autohtoni, se toacă mărunt şi se pisează în piuliţa de lemn sau într-un vas cu un pisător de lemn (nu se vor folosi ustensile metalice).

Pasta obţinută prin pisarea usturoiului se amestecă cu uleiul de floarea-soarelui presat la rece. Preparatul se pune într-o sticlă, se închide bine şi se lasă în bătaia directă a razelor de soare, pe o perioadă de 10 zile. În tot acest timp, uleiul de usturoi se va agita sau se va amesteca de 2 – 3 ori pe zi.

După cele 10 zile, se filtrează prin 3 straturi de tifon, după care se amestecă cu jumătate de linguriţă de glicerină, se depozitează într-o sticluţă de culoare închisă, se închide ermetic şi se păstrează la rece. Termenul de valabilitate este de două luni.

ulei de usturoi
Uleiul de Usturoi, Indicat in Procesele Inflamatorii

Mod de administrare

Se administrează câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, într-o cură de 2 – 3 luni, cu pauză de 30 de zile, după care tratamentul se poate repeta.

Înainte de consum, uleiul de usturoi se încălzeşte pe baie de aburi, până la temperatura de 35 de grade.

2. Ulei de usturoi cu suc de  lămâie

Ingrediente

1 căpăţână de usturoi de mărime medie, o linguriţă suc de lămâie, 1 pahar de ulei (de măsline sau de floarea-soarelui presat la rece)

Mod de preparare

O căpăţână de usturoi de mărime medie se curăță de coajă, iar căţeii se pisează. Terciul obţinut se pune într-un borcan de sticlă, se amestecă cu un pahar de ulei de floarea –soarelui presat la rece. Se lasă la macerat timp de 10 zile, se strecoară prin tifon şi se păstrează la frigider.

Mod de administrare

Se ia câte o linguriţă de ulei de usturoi amestecată cu o linguriţă de suc de lămâie proaspăt stors, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, într-o cură de 2 – 3 luni. După o pauză de 30 de zile, tratamentul se poate repeta.

Contraindicaţii

Uleiul de usturoi este contraindicat în ulcer gastro – duodenal în fază acută, infecţii acute ale rinichilor, celor care iau medicamente anticoagulante şi femeilor în perioada de alăptare (scade producţia de lapte).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *