ULEI de GHIMBIR – preparare, administrare, utilizări terapeutice

Ghimbirul (Zingiber officinalis) figurează printre remediile de casă cele mai larg utilizate la ora actuală.

Ghimbirul nu a fost apreciat doar pentru calităţile sale ca şi condiment, ci mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sănătăţii.

Folosit în scopuri medicale de cel puţin 5.000 de ani, ghimbirul este cunoscut în lumea întreagă, datorită multiplelor sale proprietăţi terapeutice.

Ulei de ghimbir – Reţete

Uleiul de ghimbir poate fi folosit în tratarea bolilor sistemului nervos. Îmbunătăţeşte memoria, alungă stările de apatie, durerile de cap şi anxietatea. Se iau câte 1-3 picături, de 3 ori pe zi.

Preparare la rece

Se iau câteva rădăcini de ghimbir, se curăță de coajă, se taie mărunt şi se aşează într-un recipient de sticlă cu gură largă.

Deasupra, se toarnă ulei de susan, de migdale sau de măsline, suficient cât să acopere planta cu un centimetru. Se amestecă cu o lingură de lemn, iar borcanul se închide ermetic. Se păstrează într-o cutie de carton, într-un loc călduros, şi se lasă la macerat tip de 12-14 zile. În toată această perioadă, preparatul se amestecă zilnic.

La final, uleiul se strecoară şi se lasă la decantat timp de 2-3 zile. Se toarnă într-o sticlă curată, având grijă ca reziduurile să rămână pe fundul recipientului.

Preparare la cald

Se iau bucăţelele de ghimbir, se aşează într-un vas emailat, apoi se toarnă ulei cât să le acopere. Vasul se ţine pe foc mic, în baie de abur, timp de 4-5 ore.

Se strecoară, iar uleiul de ghimbir se păstrează în recipiente de sticlă, într-un loc răcoros şi întunecos.

Împotriva scurgerilor nazale abundente

Se pun la foc mic, pe baie de abur, 30 ml. ulei de ghimbir. Când s-a încălzit, în el se adaugă 1 căţel de usturoi pisat şi se mai lasă pe foc aproximativ 20 de minute. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 2 ore, după care se strecoară.

Cu acest ulei se ung nările de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.

Contra gripei

Se prepară un amestec din 2 picături ulei de ghimbir şi 1 lingură ulei de jojoba. Cu preparatul obţinut se ung tâmplele de 3 ori pe zi, baza nasului – la sinusuri, între sprâncene – şi partea din spatele urechilor, până la ameliorare.

ulei-de-ghimbir

Uleiul de ghimbir are proprietati analgezice si stimulatoare

Împotriva hemoroizilor

Trei picături de ulei de ghimbir se amestecă cu 2 linguri de suc de scoruş. Preparatul se administrează de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, în cure de 10 zile.

Pistrui şi pete

Tratamentul este valabil pentru toate tipurile de ten.

Se amestecă 30 ml. ulei de migdale cu 4 picături ulei de ghimbir şi 3 picături ulei de trandafir. Cu amestecul obţinut se fac masaje faciale, seara, înainte de culcare. Tenul se clăteşte cu apă călduţă.

Pentru alinarea durerilor

Pentru ameliorarea durerilor musculare, durerilor de spate, reumatismului, fracturilor şi stimularea sistemului circulator:

Se amestecă 3 picături ulei de ghimbir în 30 ml. ulei vegetal obişnuit sau ulei de cocos. Amestecul se foloseşte zilnic, pe post de ulei de masaj.

Afecţiuni respiratorii

Pentru vindecarea afecţiunilor respiratorii, gripă, guturai, răceală, stări de apatie, letargie şi depresie, se fac inhalații cu vapori de apă fierbinte în care s-au pus 2-3 picături de ulei de ghimbir.

2 Comments

  1. 1
  2. 2

    În cartea ” să ne tratam singuri “( ing.FĂNICĂ Voinea)
    Boala este o încălcare a legilor naturii,restaurarea,lor readuce SĂNĂTATEA ,natura are de toate.
    Să nu uităm că fiecare dintre noi constituie un unicat – în consecință formulele de tratament prescrise trebuiesc individualizate ,cerând la nevoie sfatul medicului .Ar fi bine ca pe viitor să arătați și contraindicațiile produselor ce le postați (indicații și contraindicații exista la orice produs,mai cu seamă că sunt persoane bolnave,cu anumit tratament etc.
    O zi bună

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *