Plante naturiste

TURMERIC – interacţiuni cu medicamente, contraindicaţii

Turmericul (Curcuma longa) conţine în jur de 200 de componente şi este util în peste 600 de cazuri, având extraordinare proprietăţi curative, cât şi de prevenţie.

Componenta de bază responsabilă pentru efectele sale medicale este curcumina (pigmentul galben-portocaliu), un antioxidant puternic, ce prezintă 150 de activităţi potenţial terapeutice, printre care se numără şi proprietăţile anticancerigene.

Considerat unul dintre cele mai sănătoase condimente de pe pământ, turmericul se obţine prin măcinarea rădăcinii uscate a plantei Curcuma longa, fiind utilizat ca şi condiment, precum şi ca medicament natural.

Turmericul şi interacţiunile cu medicamente

Turmericul şi componentul său bioactiv curcumina au fost evaluate ca potenţiale remedii naturale în diferite patologii. Având o acţiune puternică, turmericul poate schimba efectele tratamentului cu medicamente sintetice:

  • Sulfasalazină – turmericul poate creşte absorbţia sulfasalazinei, crescând acţiunea şi efectele secundare ale acesteia
  • Medicamente anticoagulante/antiagregante plachetare (aspirină, clopidrogel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparină, enoxaparină, heparină, warfarină) – turmericul are acţiune sinergică cu aceste medicamente, crescând riscul de sângerări la administrare concomitentă
  • Medicamente antidiabetice (glimepirid, gliburid, insulină, pioglitazonă, rosiglitazona, glipizid, tolbutamid) – turmericul poate să scadă nivelul glicemiei la persoanele cu diabet de tip II, în combinaţie cu medicaţia antidiabetică putând creşte riscul de hipoglicemii
  • Medicamente pentru tensiune arterială
  • Antiinflamatoare nesteroidiene analgezice
  • Statine
  • Talinol – turmericul scade absorbţia acestui medicament (îi scade eficacitatea).

Turmericul poate schimba efectele tratamentelor cu medicamente sintetice

Turmericul ar putea, de asemenea, interacţiona cu alte suplimente care reduc coagularea, cum ar fi ginkgo biloba, ginseng şi usturoi.

Turmericul – contraindicaţii

Întrucât fluidizează sângele, turmericul nu va fi administrat cu  2-3 săptămâni înainte de o intervenţie chirurgicală.

Turmericul va fi evitat de de persoanele cu litiază biliară dacă pietrele sunt mai mari de 5 mm, deoarece planta stimulează producerea secreției biliare.

Este contraindicat în sarcină, ţinând cont de faptul că turmericul tonifiază musculatura uterului;  dacă viitoarea mamă consumă mai mult de 3-5 gr. de turmeric zilnic, există şi pericol de apariţie a reacţiilor alergice la copilul care se va naşte.

Este contraindicat în alăptare.

Turmericul nu se administrează copiilor până la 5 ani.

Consumul prelungit de turmeric în cantităţi mari poate cauza tulburări gastrice, deshidratare şi constipaţie. Luat în doze mari, altele decât cele recomandate, există riscul de apariţie a ulcerelor. Este  bine să nu se consume turmeric pe o perioadă lungă şi în cantităţi mari.

loading...
Loading...