Tratamente Interne Recomandate în Tuberculoza Pulmonară

Tuberculoza pulmonară (TBC) este o boală infecto-contagioasă, cauzată de bacilul bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis) şi este favorizată de condiţii socio-economice precare, alcoolism, subnutriţie şi imunodepresie.

Remisiunea bolii poate fi determinată printr-un tratament abordat corect şi serios, în faza de primoinfecţie tuberculoasă.

În caz contrar, evoluţia tuberculozei pulmonare tinde spre cronicizare, urmând ca în câţiva ani să ajungă în stadiul secundar sau terţiar.

Tuberculoza pulmonară – simptome

Simptomele definitorii ale tuberculozei pulmonare se manifestă prin oboseală fizică, scăderea poftei de mâncare, scădere în greutate, transpiraţii abundente şi tuse prelungită.

În cazurile mai grave, pacientul poate avea stări febrile constante, tuse deasă cu expectorație abundent-purulentă, adenopatii şi hemoptizie (sânge în secreţiile expectorate).

Băile de soare atacă bacteriile

Aşa cum rezultă din studiile a două grupuri de cercetători care au lucrat independent, soarele, sursă naturală de vitamina D, stimulează macrofagele (tip de celule albe sanguine) să atace bacteriile ce provoacă tuberculoza, încetinind sau chiar oprind înmulţirea lor.

♣ Bolnavii de tuberculoză şi alte boli pulmonare sunt sfătuiţi să facă băi de soare cât mai des.

Borşul blochează dezvoltarea bacililor

Anumite substanţe active din borşul natural, crud, preparat în casă, blochează dezvoltarea bacililor ce provoacă activitatea tuberculozei pulmonare.

♣ Se bea jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale, în fiecare zi.

Mierea propolizată combate bacilul tuberculozei

Cercetătorii de la Naţional Heart& Lung Institute din Londra au ajuns la concluzia că propolisul combate bacilul tuberculozei, favorizând resorbţia focarelor de infecţie. Mierea propolizată este un remediu antiinfecţios excelent pentru căile respiratorii şi are efecte imunostimulatoare foarte puternice.

♣ În 8 linguri de miere de tei, de brad sau polifloră se pun 4 linguriţe de tinctură de propolis, şi se amestecă bine, până la omogenizare. Se ia câte o linguriţă de miere propolizată, de 4 ori pe zi, în cură de 6 luni.

miere si propolis

Mierea si Propolisul – Remedii Antiinfectioase

Ceai din plante recomandat în boli pulmonare

Proprietăţile antiinflamatorii, antitumorale, emoliente şi cicatrizante ale pătlaginei sunt recomandate cu succes în toate bolile pulmonare, în timp ce cimbrul este un bun antiseptic pulmonar, expectorant şi calmant al tusei.

♣ Se prepară un amestec din cantităţi egale de cimbru (Thymus vulgaris)şi pătlagină (Plantago media). Peste 2 linguriţe de amestec plante se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat timp de 10 minute. Se strecoară şi se beau 3 căni pe zi, într-o cură îndelungată.

Spirulina apără organismul de infecţii

Spirulina conţine toţi acizii esenţiali şi neesenţiali, multe vitamine şi oligoelemente. Are acţiune antioxidantă, creşte capacitatea de apărare a organismului în faţa infecţiilor, creşte sinteza de hemoglobină, combate anemia şi reglează procesele digestive.

♣ Se iau 10 capsule de spirulină pe zi, în cură de 30 de zile, iar după o pauză de 14 zile, se mai poate face o cură.

Echinaceea are efecte imunostimulatoare

Echinaceea stimulează activitatea macrofagelor, are acţiune antivirală şi stimulează înmulţirea limfociteor T cu 30% mai mult decât alte medicamente imunostimulatoare. Mai mult, în plantă a fost identificată şi o substanţă cu efect antitumoral.

♣ Se iau 10 capsule (a câte 500 mg.) de echinaceea, vreme de 21 de zile, urmate de o pauză de 14 zile, după care tratamentul se poate relua. Această schemă se repetă de 3-4 ori.

Argila ajută la refacerea plămânilor

Bogăţia de substanţe minerale din argilă ajută la refacerea plămânilor.

♣ Se pune o lingură de pulbere de argilă într-un pahar cu apă şi se amestecă bine, cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se amestecă din nou şi se bea ca atare. Tratamentul se urmează pe o perioadă de 30 de zile.

Precauţii

Pentru că bacilul Koch este foarte rezistent şi poate devasta repede plămânii, este indicat ca în primă fază, să se apeleze la medicina clasică, în cazul pacienţilor slăbiţi, cu o imunitate scăzută sau doborâtă. Deşi brutală şi cu multe efecte secundare, medicaţia clasică poate stopa, momentan, invazia acestui patogen periculos.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>