Plante naturiste, Tratamente naturiste

Tratamente externe cu NALBĂ împotriva durerilor articulare, dentare, în gât

Nalba (Althaea officinalis) este o plantă ale cărei proprietăți terapeutice au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri.

Frunzele și florile de nalbă erau folosite mai ales pe cale externă, pentru prepararea compreselor sau băilor terapeutice.

Cataplasme din nalbă 

Recomandate pentru calmarea durerilor provocate de ulcere varicoase, picioare umflate sau articulații inflamate.

  • Cum se procedează

Se fierb pe baie de abur 100 ml. de tinctură de nalbă  (frunze, tulpini și flori), până când lichidul se evaporă, ajungând la o treime din cantitatea inițială (30 ml).

Esența astfel obtinută se amestecă cu argilă pană se transformă într-o pastă subțire. Se întinde pasta pe o bucată de tifon și se aplică bandajul pe zona afectată, fără a lega strâns. Se acoperă cu o folie alimentară și se lasă să acționeze timp de 30 de minute, zilnic.

Băi terapeutice cu nalbă

Băile generale cu nalbă sunt extrem de benefice îndeosebi în cazul dermatozelor, însă băile locale sunt un excelent tonifiant pentru picioarele umflate sau obosite.

  • Cum se procedează

Se prepară o infuzie concentrată, prin fierberea a 300 g de plantă în 2 litri de apă. Infuzia strecurată se toarnă în apa din cadă.

Tratamentul se urmează timp de 2 săptămâni, cu o pauză de 1 zi între băi, și este recomandat de 4-5 ori pe an. În cazul băilor de șezut, pentru hemoroizi, se recomandă un decoct preparat prin fierberea a 50 g nalbă la 1 litru de apă.

Comprese cu nalbă 

Compresele cu nalbă proaspătă se recomandă pentru  articulații inflamate, cuperoză, dermatoză – alungă durerile cauzate de articulațiile inflamate și ameliorează cuperoza și simptomele dermatozei.

  • Cum se procedează

Frunze și flori de nalbă se toacă mărunt și se zdrobesc apoi într-un mojar. Pasta astfel obtinută se întinde pe o bucată de tifon și se bandajează zona afectată.

Gargară cu decoct de nalbă

Este de mare folos celor care suferă de amigdalită, dar și de inflamații ale coardelor vocale, abces dentar.

  • Cum se procedează

Într-un vas emailat, cu 250 ml. apă clocotită, se adaugă 20 g (1 lingură cu vârf) flori și frunze de nalbă mărunțite. Se fierb timp de 15 minute, completându-se treptat lichidul care se evaporă.

Cu acest decoct se face gargară de 2 ori pe zi, după mesele de dimineață și de seară. Ușor căldut, decoctul este și un pansament pentru dinții sau măselele dureroase, abcese dentare.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>