Ghimbirul (Zingiber officinalis) este una dintre cele mai utilizate plante din lume, atât drept condiment, cât şi pentru tratarea şi prevenirea multor afecţiuni.
În prezent, ghimbirul este un panaceu aproape universal, o comoară cu efect antimicrobian, stimulativ şi tonifiant.
Având o aromă plăcută, apropiată de cea a cojii de lămâie sau de grapefruit, ghimbirul este introdus cu uşurinţă în tratamentele naturiste. Iată câteva remedii simple, prin care putem profita de efectele terapeutice ale plantei:
Contra scurgerilor nazale abundente
♣ Infuzie de ghimbir
Peste o linguriţă de muşeţel se toarnă o cană cu apă clocotită, după care se adaugă în lichid şi o felie de ghimbir. Recipientul se acoperă, iar amestecul se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară, iar în infuzia obţinută se înmoaie o bucăţică de vată, care se introduce uşor în nară şi se lasă să acţioneze timp de 10 minute.
Un astfel de procedeu se repetă de 3 ori pe zi, timp de 2-3 zile.
♣ Ulei de ghimbir
Se pun pe foc mic, la baie de abur, 30 ml. ulei de ghimbir. În momentul în care uleiul de ghimbir s-a încălzit, se adaugă 1 căţel de usturoi pisat, apoi se mai lasă pe foc aproximativ 20 de minute. Vasul se acoperă şi se lasă la infuzat vreme de 2 ore, după care se strecoară.
Cu uleiul astfel obţinut se ung nările, de 2-3 ori pe zi, până la dispariţia simptomelor.
Împotriva simptomelor menopauzei
Peste 200 gr. de ghimbir dat pe răzătoare se toarnă 200 ml. apă la temperatura camerei. Se pune totul la fiert timp de 15 minute, se îndepărtează vasul de pe foc, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de aproximativ 45 de minute.
Pentru ameliorarea simptomelor neplăcute ale menopauzei, se administrează câte o lingură, de 3 ori pe zi, înaintea meselor principale, pe o perioadă de 10 zile.
Pentru creşterea potenţei
Se adaugă 1 litru de apă filtrată peste 5 linguriţe de ghimbir dat pe răzătoarea mică. Se pune pe foc mic şi se fierbe timp de 20-30 de minute.
Se consumă câte o cană, de 2 ori pe zi, timp de 10 zile.
Contra durerilor de spate
Se prepară un amestec din 2 linguriţe de ghimbir ras, o jumătate de linguriţă de pastă de ardei roşu şi o linguriţă de curcuma, peste care se toarnă puţină apă călduţă, pentru a se formă o pastă. Preparatul se aşează pe un tifon împăturit în câteva straturi, aplicându-se pe zona dureroasă şi fixându-se cu un leucoplast.
Cataplasma se aplică seara, înainte de culcare, şi se lasă să acţioneze întreaga noapte, până dimineaţa.
Împotriva răului de maşină sau de mare
Într-un pahar cu apă minerală sau ceai se amestecă o jumătate de linguriţă de ghimbir ras. Amestecul se bea cu 30 de minute înainte de a porni în călătorie.
Dacă starea de greaţă persistă, se mai poate consuma 1 pahar din aceeaşi băutură, pe parcursul călătoriei.
Pentru tratarea furunculelor
Se amestecă o jumătate de linguriţă de praf de ghimbir şi de curcuma cu puţină apă, iar pasta obţinută se aplică pe zona afectată.
Se lasă să acţioneze minimum o jumătate de oră, zilnic.
Pentru vindecarea durerilor de genunchi
Într-un litru de apă se adaugă 200 gr. de ghimbir. Se pune pe foc şi se lasă la fiert aproximativ 15 minute. Se înmoaie în apă fierbinte 2 prosoape mici (cu grijă) şi se aplică pe zona dureroasă, acoperindu-se bine cu prosoape uscate.
Se lasă să acţioneze timp de 10 minute, iar după o pauză de alte 10 minute, procedeul se reia. Durerile ar trebui să dispară după 2 săptămâni de aplicare zilnică a tratamentului.
Contraindicaţii
Ghimbirul este contraindicat în ulcerul gastric şi duodenal.
Exista subiecti care au testat aceste remedii?!