TOPORAŞII fac minuni pentru piele – rețetele simple pentru vindecare, frumusețe și relaxare

Toporaşii sau violetele (Viola odorata) au virtuți tămăduitoare care i-au inspirat deopotrivă pe parfumieri, pe vraci și alchimiști.

Extrem de apreciate în Evul Mediu, aceste plante continuă să fie prețuite în continuare pentru proprietățile lor terapeutice.

Compoziția chimică

Florile conțin un ulei volatil ce degajă un parfum puternic, dar delicat. Conțin, de asemenea, mucilagii și un antocian ce dă culorea albastru-violet specifică toporaşilor.

Frunzele conțin rutozid și saponozide, iar rădăcinile, saponozide și un alcaloid numit odorantină (răspunzător de acțiunea emetică).

Lapte de toporași

  • Cu acest lapte se curăță tenul (este util și ca emulsie demachiantă). Se fac și comprese pentru curățirea și catifelarea pielii. Este și o soluție cu efecte întineritoare asupra pielii. Tratamentul cu lapte de toporași aduce pielii frăgezime și tinerețe.

Se pune pe foc 1 cană cu lapte, iar când clocotește se toarnă peste 3 lingurițe de flori de toporași, proaspete sau uscate.

Se acoperă vasul și se lasă preparatul o oră. Se strecoară, și cu ajutorul unui tampon de vată, se aplică laptele pe față, gât și decolteu. Se clăteşte după 15-20 de minute.

Loțiune cu toporași

  • Loțiunea cu toporași are efect de tonifiere, catifelare, calmant și antiinflamator.

Se umple un recipient din sticlă cu flori proaspete și se toarnă apoi oțet de mere cât să le acopere. Se închide vasul ermetic și se lasă compoziția la macerat timp de 2 zile (se agită de mai multe ori pe zi).

Apoi, se îndepărtează florile și se amestecă lichidul cu aceeași cantitate de apă distilată. Se loționează tenul, gâtul și decolteul, dimineața și seara.

Ulei de toporași

  • Uleiul de toporași are efect emolient și de estompare a cicatricelor vechi.

Se umple un recipient din sticlă cu flori de toporași, se toarnă apoi ulei de migdale sau de floarea-soarelui presat la rece, cât să le acopere.

Se închide ermetic vasul și se lasă să stea timp de 8-10 zile, la loc luminos și cald, agitând în fiecare zi. Se filtrează apoi și se depozitează uleiul la rece și întuneric, în recipient de sticlă.

Se aplică ulei de toporași în cantitate mică, prin masaj ușor, pe față și corp.

Baie cu toporași și trandafiri

  • Are efect de ȋmprospătare și relaxare. Pielea devine mai catifelată și netedă, iar cicatricele se estompează.

Se amestecă o parte flori proaspete de toporași cu  o parte petale de trandafir. Amestecul de plante se păstrează la răcoare, într-un borcan de sticlă.

Pentru baie, se iau una-două mâini de amestec și se pun într-un săculeț de pânză, care se leagă de robinetul căzii.

Se lasă să curgă apă fierbinte prin săculeț în cadă, până când este pe jumătate plină. Săculețul trebuie să se afle în apă permanent.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>