Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

TONICE din PLANTE de sezon – le faceţi acum, pentru a fi sănătoşi tot anul

Plantele medicinale, prezente în mai toate regiunile din ţară în sezonul estival, ne alină durerile şi ne ajută în nenumărate boli.

Cu ele ne putem crea un mic laborator la domiciliu, ca de altfel, remedii naturale cu o eficienţă terapeutică garantată.

Alegeţi reţeta cu plante de sezon care vi se potriveşte şi de care aveţi nevoie, pentru a fi sănătoşi tot anul.

Tonic pentru inimă şi nervi

Acest tonic natural, protector şi calmant, se utilizează îndeosebi contra stărilor de agitaţie, problemelor cardiace de natură nervoasă, nervozităţii sau intestinului iritabil.

Ingrediente

50 gr. floarea-pasiunii uscată (passiflora) sau 100 gr. flori proaspete

35 gr. rădăcină de valeriană, uscată

35 gr. conuri de hamei, uscate

25 gr. sunătoare, uscată

25 gr. frunze roiniţă – frunze uscate sau 50 gr. frunze proaspete

1 litru rachiu de fructe (alcool 40%)

Preparare

Puneţi plantele straturi-straturi, într-un borcan mare, de 1.500 ml. turnaţi peste ele rachiul, închideţi borcanul şi aşezaţi-l într-un loc bine însorit.

Lăsaţi conţinutul la macerat timp de 2 săptămâni, perioadă în care veţi agita borcanul energic, o dată pe zi, ţinându-l bine cu ambele mâini.

În a 15-a zi, turnaţi tonicul prin pâlnia cu strecurătoare într-o sticlă de 1 litru. Tonicul se păstra păstra la frigider, timp de 6 luni.

Administrare

Se administrează la nevoie, câte 1 păhărel pe zi.

Întăritor şi digestiv

Extractul de schinduf este un foarte bun întăritor şi digestiv. Este foarte bun şi pentru mamele care alăptează – când au prea puţin lapte, iar bebeluşul este tot mai flamand, se bea o ceaşcă de extract de schinduf (stimulează producerea laptelui).

Ingrediente

2 linguri seminţe de schinduf

2 căni apă (500 ml.)

Preparare

Într-un mojar, se zdrobesc seminţele de schinduf. Seminţele zdrobite se pun într-o carafă, iar peste ele se toarnă cei 500 ml. apă rece.

Se lasă să stea timp de 2-3 ore, după care extractul se filtrează prin strecurătoarea de ceai în alt recipient. Poate fi păstrat la frigider cel mult 2 zile.

ceai de schinduf
Extractul de schinduf, intaritor si digestiv

Administrare

Pentru a profita la maximum de efectul întăritor, se consumă 3 ceşti de extract, zilnic, timp de 2-3 săptămâni.

Oţet medicinal

Acest oţet medicinal stimulează digestia, fiind eficient în caz de arsuri la stomac, greutate la stomac (epigastragie), senzaţie de saturaţie.

Mai mult, ajută la detoxifiere, stimulează imunitatea, regularizează echilibrul acido-bazic, are acţiune antibacteriană şi pune în mişcare metabolismul. Este contraindicat femeilor gravide.

Ingrediente

700 ml. oţet de mere natural

50 gr. genţiană galbenă, uscată

50 gr. ţintaură, uscată sau 100 gr. plantă proaspătă

Preparare

Genţiana galbenă şi ţintaura se pun într-o sticlă de culoare închisă (de 1.000 ml.), iar peste ele se toarnă oţetul de mere organic. Sticla se închide bine şi se lasă să stea într-un loc însorit, timp de 3 săptămâni.

După această perioadă, oţetul se strecoară într-o altă sticlă de culoare închisă, cu ajutorul unei pâlnii. La frigider, oţetul medicinal poate fi păstrat timp de 3 luni.

Administrare

♣ Pentru stimularea digestiei, se iau 1-2 linguriţe, într-un pahar cu apă călduţă, dimineaţa, pe stomacul gol.

♣ Pentru detoxifiere şi stimularea sistemului imunitar, se iau 1-2 linguriţe, într-un pahar cu apă călduţă, timp de cel puţin 7 zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *