Rețete naturiste, Tratamente naturiste

TINCTURĂ din SEMINȚE de PĂTRUNJEL – cum se face și la ce este bună

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) are importante calități nutritive și paleative.

Conține mai multă vitamină C decât lămâia, portocala sau varza, la care se adaugă vitaminele A, B1,B2, B3, B5, B6, B9, K și E.

Fructele (semințele) pătrunjelului au, de asemenea, proprietăți medicinale importante, efectele lor asupra sănătății trecând de cele mai multe ori neobservate.

Semințele de pătrunjel (Fructus petroselini) sunt bogate în minerale și vitamine și conțin conțin acizi grași nesaturați (acidul petroselinic), flavonozide (apiozidă și luteozidă) și un ulei volatil bogat în apiol.

Tinctura din semințe de pătrunjel se poate prepara acasă și poate fi un bun adjuvant în zeci de afecțiuni.

Tinctură din semințe de pătrunjel

Ingrediente

  • 2 linguri de semințe de pătrunjel
  • 100 ml. alcool alimentar

Mod de preparare

– Se adaugă semințele de pătrunjel într-un recipient de sticlă. Se toarnă peste ele alcoolul alimentar, se închide recipientul ermetic, iar conținutul se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi.

– După această perioadă, tinctura se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire.

– Partea limpede se trece ușor într-un alt flacon, ȋndepărtându-se eventualul reziduu depus pe fundul vasului.

Semintele de patrunjel sunt bogate in minerale si vitamine

Tinctura se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Administrare

Se iau câte 30 picături de tinctură, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai sau apă, la nevoie sau  în cure de 30 de zile, ca adjuvant în:

• Boli ale aparatului digestiv: dispepsii, colici, meteorism, flatulență, balonări

• Prostatită (adăugate într-o cană de ceai de păpădie)

• Litiază renală (adăugate într-o cană de ceai de păpădie)

• Dismenoree și amenoree (adăugate într-o cană de ceai de gălbenele; tratamentul se face cu 5 zile înainte și 5 zile după începerea ciclului sau a datei când ar trebui să se declanșeze ciclul)

• Anemie nutrițională: provocată de o alimentație carențială sau absorbție deficitară a fierului (câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir)

• Hipertensiune (adăugate într-o cană de ceai de pir).

loading...
Loading...